Mljac

RECEPT DANA: Čokoladna torta s limetom i bademima

Torta jest čokoladna, ali s obzirom na to da nema brašna nije težak desert, a limeta osvježavajući udara

RECEPT DANA: Čokoladna torta s limetom i bademima
Sastojci
Za tortu:

- 200 g tamne čokolade
- 150 g omekšalog maslaca
- 6 jaja
- 250 g šećera
- 120 g tostiranih badema, mljevenih
- 4 žlica kakao praha
- korica od 1,5 limete
- sok od 1 limete

Za kremu:

- 250 ml slatkog vrhnja
- 50 g šećera u prahu
- sjemenke iz 1 mahune vanilije
- 1 žlica likera Cointreau
- korica od 1/2 limete

Priprema

Za tortu:

1. Zagrijte pećnicu na 180° stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera maksimalno 23 cm. Više od toga će biti previše i torta će biti jako niska, a to izgleda malo bezveze (čitaj: neuspjelo. A to nitko ne želi, deserti su tu da se hvalimo njima!). Na dno kalupa stavite papir za pečenje, a rub premažite maslacem.
2. Tostirajte bademe na suhoj zagrijanoj tavi do trenutka dok ne osjetite intenzivan miris, ali pazite da vam ne zagore. Istresite ih s tave na hladnu površinu i ohladite, a potom sameljite.
3. U parnoj kupelji otopite čokoladu i maslac i stavite sa strane da se malo ohladi. Nemojte dozvoliti da vam čokolada zakuha, dovoljno je da se otopi.
4. Miksajte jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte kakao i pomiješajte s mljevenim bademima te lagano dodajte u smjesu jaja i šećera. Nakon toga dodajte otopljenu čokoladu i maslac pa sok od limete i koricu.
5. Izlijte smjesu u kalup za tortu i stavite peći 45 minuta. Na površini torte će se stvoriti tvrđa korica, a unutrašnjost će još biti mekana. Ako korica na vrhu pukne na par mjesta, ne brinite, tako i treba izgledati.
6. Izvadite tortu i ostavite u kalupu da se hladi. Nakon pola sata prekrijte je čistom krpom i nastavite hladiti. Krpa će spriječiti da površinska korica bude pretvrda, što bi smetalo kasnije kod rezanja, jer je torta mekana i nježne teksture. Ohladite je u kalupu u hladnjaku najmanje tri sata prije posluživanja.

Za kremu:

1. Razrežite uzdužno mahunu vanilije i nožem ostružite sjemenke. U ovom trenutku ja uvijek malo zastanem i divim se vaniliji i njezinom mirisu.
2. Par minuta poslije tucite vrhnje do početka zgušnjavanja, dodajte šećer u prahu, sjemenke vanilije i Cointreau i miksajte samo toliko dok se sve dobro ne promiješa. Poslužite u čašici uz tortu ili na samoj kriški torte te pospite koricom od limete.

Recept preuzet s portala Gastro.hr
  • Autor: gastro.hr
  • Foto: gastro.hr
  • Objavljen: 04.07.2013 08:42
  • Posljednja izmjena: 04.07.2013 08:43

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.