Sastojci: • 1 kg opranih i očišćenih šljiva
• 500 g šećera (ili po okusu)
• 30 – 50 ml ruma (ili po okusu)
Postupak: Svježe šljive operite i izvadite im koštice. Premjestite ih u lonac s debljim dnom i stavite na srednje jaku vatru. U ovoj fazi miješajte šljive da se ne zalijepe za površinu lonca.
"Dobar stari bakin recept od šljiva obogatili smo sastojkom koji priziva jesen, kolače i Jacka Sparrowa"
Šljive će ubrzo početi puštati sok i tada ih možete samo povremeno miješati i kuhati na laganoj ili srednje jakoj vatri, važno je da smjesa stalno lagano vrije.
Kada se šljive u potpunosti raspadnu, dodajte šećer. Nastavite kuhati da višak tekućine od šljiva ispari, da džem zgusne i da se svaka kožica šljive stisne. Tada dodajte rum – 30 ili 50 ml. Prokuhajte još minutu – dvije da alkohol ispari i da ostane samo fin miris.
Provjera je li džem gotov: stavite žlicu džema na tanjurić i pričekajte da se ohladi. Ako ohlađen džem više nije tekuć nego gust, sporo se razlijeva – tada je gotov.
Spremanje džema
Staklenke operite. Uključite pećnicu na 100°C (po mogućnosti na opciju: ventilator) i mokre staklenke i čepove stavite u pećnicu.
Ostavite ih otprilike 20 minuta – staklenke će se osušiti i dezinficirati. Vrući džem spremajte u vruće staklenke i odmah čvrsto zatvorite. Staklenke držite u zagrijanoj, ali isključenoj pećnici sve dok se ne ohlade.
Zatim ih spremite na suho i tamno mjesto. Nakon otvaranja, džem držite u frižideru dok ga ne iskoristiteu potpunosti.
Savjeti:
- Voda se u džem ne mora dodavati jer je voće puno tekućine. U početnoj fazi samo pripazite da se voće ne zalijepi za površinu lonca.
- Šećer se dodaje na sredini kuhanja kako bi džem zadržao lijepu, svjetliju boju.
- Možete dodati i više ili manje šećera – ovisi o okusu. Provjerite je li vam dovoljno ili premalo slatko tako da izvadite malo džema na tanjurić i pričekate da se ohladi – tada ćete moći procijeniti je li dovoljno sladak.
- Rum također možete dodati po okusu, a možete ga i izostaviti ili staviti, recimo, brandy.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.