Sastojci: 300 g zelja ili broskve, sol maslinovo ulje.
Za punjene lignje: 400 g lignji srednje veličine, maslinovo ulje, kriška sredine od starog kruha (oko 30 g), 6 polovica sušenih rajčica čuvanih u maslinovom ulju, 10 maslina kalamata ili olive taggiasche i 10 listova bosiljka.
Priprema: Odaberite neko lisnato povrće po želji (npr zelje). Operite ga i blanširajte u kipućoj slanoj vodi (ne više od 5 minuta).
Lignje očistite. Nožem odvojite krakove od ostatka lignje. Laganim povlačenjem glave lignje izvucite probavu i prozirni listić. Isperite pod vodom i ostavite da se dobro ocijede i zatim ih posušite, a ako nisu skroz suhe osušite ih papirnatim ručnikom.
Kruh odvojite od korice i sredinu narežite na kockice i usitnite ga pomoću miksera sjeckalice tako da dobijete veće mrvice. Masline nasjeckajte na sitno (odvojite od koštice ako je ima).
Suhe rajčice čuvajte u maslinovom ulju i koristite po potrebi, a ako koristite sušene onda ih večer prije namočite u vodu da omekšaju. Narežite na sitno.
Mrvice kruha kratko popržite na maslinovom ulju. Ostavite sa strane da se ohladi. Krakove od lignji sitno narežite i isto kratko popržite u ulju te im pred kraj dodajte nasjeckane sušene rajčice i masline. Ništa ne morate soliti jer su kruh, rajčice i masline već slane. Ostavite sve da se ohladi.
Smjesi dodajte nasjeckani svježi bosiljak. Pažljivo napunite lignje. Zatvorite ih čačkalicom. Pecite ih na vrućoj tavi na maslinovom ulju kratko sa svake strane da se lagano zarumene. Pazite da ih ne držite predugo da ne postanu gumenaste.
Nemojte ih previše peći odjednom. Pecite dio po dio i čuvajte ih na tanjuru pokrivene poklopcem dok sve ne ispečete.
Na tanjure servirajte zelje te punjene lignje iz kojih ste prethodno izvadile čačkalice. Servirajte toplo.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.