GASTRONOMIJA

RECEPT DANA: Najjednostavniji bolonjez umak gotov za samo 15 minuta

Klasičan talijanski umak koji svaku tjesteninu pretvara u gurmanski užitak je bolonjez kojemu rijetko tko može odoljeti. Varijacija na izvoran recept je bezbroj od eksperimentiranja s vrstama mesa, začinima i povrćem, no vrhunski kuhari cijene upravo originalni i najjednostavniji način pripreme

RECEPT DANA: Najjednostavniji bolonjez umak gotov za samo 15 minuta
Pokazao je to i Gordon Ramsay pridržavajući se  recepta starih Talijana u kojemu su meso, rajčica i vino osnova slasnog umaka.

Sastojci:
- ½ kg sitno mljevene junetine
- 1 luk
- 1 mrkva
- 2 režnja češnjaka
- maslinovo ulje da prekrije dno lonca
- par listića origana
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1dcl crnog vina
- nekoliko kapi Worcester umaka
- 20 dkg pelata ili svježih rajčica očišćenih od sjemenki i kore
- 1/2 dcl mlijeka

Priprema:

1. Luk i mrkvu izribajte na sitno pomoću ribeža kako bi se što prije skuhali, u lonac stavite maslinovo ulje i prije negoli se zagrije odmah ubacite luk i mrkvu, sve zajedno miješajte i dinstajte oko 3 minute. Dodajte sol i papar po želji, zgnječite dva režnja češnjaka i ubacite u lonac.

2. Dobro sve miješajte kako bi povrće omekšalo, pa potom dodajte sitno mljeveno juneće meso, par listića origana i dinstajte još par minuta. Potom na sredini lonca napravite mjesta i dodajte žlicu koncentrata rajčice i 1 dcl crnog vina, ostavite da vino ishlapi, te priču zaokružite s par kapi Worcester umaka.

3. Svježu rajčicu prethodno očišćenu od sjemenki i kože ili kupljene pelatei ubacite u lonac, dobro izmiješajte te ostavite da sve kuha još 7 minuta. Pri samom kraju su umak dodajte mlijeko koje će kiselost rajčice i povezati sastojke u gusti umak. Dobar tek!


  • Autor: zadovoljna.hr
  • Foto: zadovoljna.hr
  • Objavljen: 14.09.2013 10:22
  • Posljednja izmjena: 14.09.2013 10:20
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.