Slasno i slatko

RECEPT DANA: Splitska torta

RECEPT DANA: Splitska torta
 Sastojci:

Biskvit:

- 10 dag smokava
- 10 dag datulja
- 8 dag badema
- 10 dag oraha
- 5 dag grožđica
- 2 žlice ruma
- 3,5 žlice oštrog brašna
- 9 bjelanjaka
- malo soli
- 9 žlica šećera

Krema:

- 9 žumanjaka
- 9 žlica šećera
- 2 vanilin šećera
- 7 žlica gustina
- 9 dl mlijeka
- 25 dag maslaca
- korica jedne naranče


Preljev:

- 2 žlice ruma
- 6 žlica soka od naranče

Dekoracija:

- čokoladne mrvice za posipanje


Priprema:

Zagrijati pećnicu na 180 °C. Lim za pečenje veličine 35 x 40 cm obložiti papirom za pečenje. 5 dag grožđica namočiti u 2 žlice ruma. Ocijediti, a rum ostaviti za preljev biskvita. Smokve, datulje, badem, orahe i grožđice nasjeckati. Dodati brašno i dobro izmiješati.

Bjelanjke s malo soli čvrsto izraditi. Polako dodati šećer i miješati dok se smjesa ne počne sjajiti. 1/3 čvrstih bjelanjaka dodati nasjeckanom voću i brašnu, te ručno izmiješati. Zatim dodati ostatak bjelanjaka i povezati obje smjese. Tijesto izliti na lim, izravnati i peći 18 – 20 minuta. Kad je biskvit pečen ostaviti oko 15 minuta u otvorenoj, ugašenoj pećnici. Hladan biskvit prerezati po dužini na tri jednaka dijela – trake i oprezno oštrim nožem odvojiti od papira.

8 dl mlijeka staviti da zakuha. 9 žumanjaka izmiješati sa 9 žlica šećera, 2 vanilin šećera, 7 žlica gustina i 1 dl mlijeka. Kad mlijeko zakuha skloniti sa štednjaka, umiješati smjesu sa žumanjcima te vratiti na štednjak i kuhati uz neprestano miješanje oko 5 minuta. Maslac pjenasto izmiješati, dodati mu vruću kremu neprestano miješajući. Na kraju dodati naribanu koricu jedne naranče.

2 žlice ruma (od namočenih grožđica) i 6 žlica narančinog soka izmiješati. Jednu traku biskvita preliti preljevom, namazati 1/3 kreme, zatim postupak ponoviti s preostalim biskvitom i kremom. Tortu namazati izvana sa kremom i posuti čokoladnim mrvicama. Ostaviti preko noći u hladnjaku.

Savjet: Može se praviti torta okruglog oblika, ako se namirnice za biskvit podijele na tri dijela i ispeku 3 biskvita. Omjer i izbor suhog voća prilagoditi vlastitom ukusu.

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.