Sastojci:Biskvit:- 10 dag smokava
- 10 dag datulja
- 8 dag badema
- 10 dag oraha
- 5 dag grožđica
- 2 žlice ruma
- 3,5 žlice oštrog brašna
- 9 bjelanjaka
- malo soli
- 9 žlica šećera
Krema:- 9 žumanjaka
- 9 žlica šećera
- 2 vanilin šećera
- 7 žlica gustina
- 9 dl mlijeka
- 25 dag maslaca
- korica jedne naranče
Preljev:- 2 žlice ruma
- 6 žlica soka od naranče
Dekoracija:- čokoladne mrvice za posipanje
Priprema:Zagrijati pećnicu na 180 °C. Lim za pečenje veličine 35 x 40 cm obložiti papirom za pečenje. 5 dag grožđica namočiti u 2 žlice ruma. Ocijediti, a rum ostaviti za preljev biskvita. Smokve, datulje, badem, orahe i grožđice nasjeckati. Dodati brašno i dobro izmiješati.
Bjelanjke s malo soli čvrsto izraditi. Polako dodati šećer i miješati dok se smjesa ne počne sjajiti. 1/3 čvrstih bjelanjaka dodati nasjeckanom voću i brašnu, te ručno izmiješati. Zatim dodati ostatak bjelanjaka i povezati obje smjese. Tijesto izliti na lim, izravnati i peći 18 – 20 minuta. Kad je biskvit pečen ostaviti oko 15 minuta u otvorenoj, ugašenoj pećnici. Hladan biskvit prerezati po dužini na tri jednaka dijela – trake i oprezno oštrim nožem odvojiti od papira.
8 dl mlijeka staviti da zakuha. 9 žumanjaka izmiješati sa 9 žlica šećera, 2 vanilin šećera, 7 žlica gustina i 1 dl mlijeka. Kad mlijeko zakuha skloniti sa štednjaka, umiješati smjesu sa žumanjcima te vratiti na štednjak i kuhati uz neprestano miješanje oko 5 minuta. Maslac pjenasto izmiješati, dodati mu vruću kremu neprestano miješajući. Na kraju dodati naribanu koricu jedne naranče.
2 žlice ruma (od namočenih grožđica) i 6 žlica narančinog soka izmiješati. Jednu traku biskvita preliti preljevom, namazati 1/3 kreme, zatim postupak ponoviti s preostalim biskvitom i kremom. Tortu namazati izvana sa kremom i posuti čokoladnim mrvicama. Ostaviti preko noći u hladnjaku.
Savjet: Može se praviti torta okruglog oblika, ako se namirnice za biskvit podijele na tri dijela i ispeku 3 biskvita. Omjer i izbor suhog voća prilagoditi vlastitom ukusu.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.