Mekani, šupljikavi kolač u kojeg su stonske domaćice utkale svu svoju vještinu spajanja onoga što se našlo u kući u prepoznatljivu slasticu dostojnu najvećih blagdana. Ona je morala biti i hrana i desert, rekli bi ljudi iz Stona.
Specifična je po makarulima i po tome što domaćice naprave tijesto u koje se sipa nadjev od makarula, oraha i badema. U svakodnevnom životu, bila je malo skromnija, dok se za blagdane nastojalo napraviti bogatiju slasticu i torta je uvijek bila tu, na stolu.
U makarule se pak stavljalo svinjsku mast, što im je davalo posebna gust. Danas pak domaćice i većina njih koji radi stonsku tortu, stavljaju i grožđice, naribanu jauku ili čokoladne mrvice.
Potrebno je: po kila makarula, 40 deka cukara, 6 jaja, 25 deka masla, 10 deka čokolate,15 deka oraha, 15 deka mjendula, 1 vanili cukar, 2 ožice kanjele, korica lemuna, kupica ruma, tijesto za obložiti kalup: 2 jaja, 40 deka oštrog brašna, ulje.
Makarule skuhamo i pustimo da se ohlade.(ne previše jer se stvrdnu i slijepe) Izgratati čokolatu i koricu jednog lemuna, samljevene mjendule i orahe, jaja lagano izbatimo. Od brašna, dva jaja malo ulja napraviti tijesto. To tijesto treba razvaljati i staviti u kalup najbolje neku teću tako da prekrije dno i strane. Ostatak tijesta mora visiti preko teće jer sa tim tijestom poslje prekriješ vrh. U tako obloženi kalup, složiti red makarula, posuti ih smjesom prethodno napravljenom od oraha, mjendula, čokolate, kanjele i listića masla.
Činiti tako sve dok se napuni kalup, na vrh dodati ostatak sjeckanog masla i zatvoriti tijestom uz lagano pritiskanje rukom da se uhvati uz nadjev u kalupu. Vrh tijesta namazati otopljenim maslom i peći u pećnici na 180°C oko 45 min. Gotovu pečenu tortu ostaviti u teći da se ohladi pa je onda izvrnuti na veliki pjat, znači ono što je bilo gore sad stoji na pjatu. Onda je posuti cukarom i malo ukrasiti i ako izdržite sačekajte goste, a ako ne navalite.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.