Gastronomija

RECEPT DANA: Stonska torta od makarula

Ova autohtona slastica vuče svoje korijene iz renesanse i utjecaja talijanske kuhinje. Iako sličnu tortu imaju i u sjevernoj Španjolskoj, teško da je odatle stigla u Ston.

RECEPT DANA: Stonska torta od makarula
Mekani, šupljikavi kolač u kojeg su stonske domaćice utkale svu svoju vještinu spajanja onoga što se našlo u kući u prepoznatljivu slasticu dostojnu najvećih blagdana. Ona je morala biti i hrana i desert, rekli bi ljudi iz Stona.
 Specifična je po makarulima i po tome što domaćice naprave tijesto u koje se sipa nadjev od makarula, oraha i badema. U svakodnevnom životu, bila je malo skromnija, dok se za blagdane nastojalo napraviti bogatiju slasticu i torta je uvijek bila tu, na stolu.

U makarule se pak stavljalo svinjsku mast, što im je davalo posebna gust. Danas pak domaćice i većina njih koji radi stonsku tortu, stavljaju i grožđice, naribanu jauku ili čokoladne mrvice.

Potrebno je: po kila makarula, 40 deka cukara, 6 jaja, 25 deka masla, 10 deka čokolate,15 deka oraha, 15 deka mjendula, 1 vanili cukar, 2 ožice kanjele, korica lemuna, kupica ruma, tijesto za obložiti kalup: 2 jaja, 40 deka oštrog brašna, ulje.

Makarule skuhamo i pustimo da se ohlade.(ne previše jer se stvrdnu i slijepe) Izgratati čokolatu i koricu jednog lemuna, samljevene mjendule i orahe, jaja lagano izbatimo. Od brašna, dva jaja malo ulja napraviti tijesto. To tijesto treba razvaljati i staviti u kalup najbolje neku teću tako da prekrije dno i strane. Ostatak tijesta mora visiti preko teće jer sa tim tijestom poslje prekriješ vrh. U tako obloženi kalup, složiti red makarula, posuti ih smjesom prethodno napravljenom od oraha, mjendula, čokolate, kanjele i listića masla.

Činiti tako sve dok se napuni kalup, na vrh dodati ostatak sjeckanog masla i zatvoriti tijestom uz lagano pritiskanje rukom da se uhvati uz nadjev u kalupu. Vrh tijesta namazati otopljenim maslom i peći u pećnici na 180°C oko 45 min. Gotovu pečenu tortu ostaviti u teći da se ohladi pa je onda izvrnuti na veliki pjat, znači ono što je bilo gore sad stoji na pjatu. Onda je posuti cukarom i malo ukrasiti i ako izdržite sačekajte goste, a ako ne navalite.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: .
  • Objavljen: 05.04.2015 09:38
  • Posljednja izmjena: 05.04.2015 09:36

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.