Karnevalske delicije

Recept za jednostavne i ukusne krafne

Krafne su nezaobilazni dio karnevalskog veselja! Uz ovaj jednostavan recept, pripremite mekane, mirisne i savršeno ukusne krafne koje će oduševiti vaše ukućane i goste.

Recept za jednostavne i ukusne krafne
Sastojci:
  • 500 g glatkog brašna
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 2 jaja
  • 50 g šećera
  • 60 g maslaca (otopljenog)
  • 1 vrećica suhog kvasca ili 20 g svježeg kvasca
  • 1 žlica ruma (opcionalno)
  • Naribana korica jednog limuna ili naranče
  • Prstohvat soli
  • Ulje za prženje
  • Šećer u prahu za posipanje
  • Pekmez, čokoladni namaz ili vanilin krema za punjenje (po želji)
Priprema:
Priprema tijesta:

U zdjeli pomiješajte toplo mlijeko, šećer i kvasac te ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. Dodajte jaja, otopljeni maslac, rum i naribanu koricu limuna. Postupno dodajte brašno pomiješano s prstohvatom soli i zamijesite glatko, elastično tijesto. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se tijesto udvostruči (oko 1 sat).

Oblikovanje krafni:

Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od 1 cm. Čašom ili kalupom izrežite krugove. Ostatke tijesta ponovno zamijesite i ponovite postupak. Krafne ostavite na površini pokrivene krpom da se dižu još 30 minuta.

Prženje krafni:

U dubljoj posudi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Ulje mora biti dovoljno vruće, ali pazite da se krafne ne prže prebrzo. Pržite ih s obje strane dok ne postanu zlatnožute. Izvadite ih na papirnati ručnik kako biste uklonili višak ulja.

Punjenje i ukrašavanje:

Ako punite krafne, špricom ili vrećicom za ukrašavanje napunite ih pekmezom, čokoladnim namazom ili kremom. Na kraju ih pospite šećerom u prahu.

Savjet:

Poslužite krafne još tople za najbolji okus, a uz njih možete ponuditi topli čaj ili kakao. Uživat će svi, od najmlađih do najstarijih!

  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 20.01.2025 11:00
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.