Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 250 ml toplog mlijeka
- 2 jaja
- 50 g šećera
- 60 g maslaca (otopljenog)
- 1 vrećica suhog kvasca ili 20 g svježeg kvasca
- 1 žlica ruma (opcionalno)
- Naribana korica jednog limuna ili naranče
- Prstohvat soli
- Ulje za prženje
- Šećer u prahu za posipanje
- Pekmez, čokoladni namaz ili vanilin krema za punjenje (po želji)
Priprema:
Priprema tijesta:
U zdjeli pomiješajte toplo mlijeko, šećer i kvasac te ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. Dodajte jaja, otopljeni maslac, rum i naribanu koricu limuna. Postupno dodajte brašno pomiješano s prstohvatom soli i zamijesite glatko, elastično tijesto. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se tijesto udvostruči (oko 1 sat).
Oblikovanje krafni:
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od 1 cm. Čašom ili kalupom izrežite krugove. Ostatke tijesta ponovno zamijesite i ponovite postupak. Krafne ostavite na površini pokrivene krpom da se dižu još 30 minuta.
Prženje krafni:
U dubljoj posudi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Ulje mora biti dovoljno vruće, ali pazite da se krafne ne prže prebrzo. Pržite ih s obje strane dok ne postanu zlatnožute. Izvadite ih na papirnati ručnik kako biste uklonili višak ulja.
Punjenje i ukrašavanje:
Ako punite krafne, špricom ili vrećicom za ukrašavanje napunite ih pekmezom, čokoladnim namazom ili kremom. Na kraju ih pospite šećerom u prahu.
Savjet:
Poslužite krafne još tople za najbolji okus, a uz njih možete ponuditi topli čaj ili kakao. Uživat će svi, od najmlađih do najstarijih!
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.