Kako prenosi
Jutarnji list, Istraživanje je provedeno kako bi se utvrdilo da li biljni steroli i kakao flavanoli utječu na razinu kolesterola. Rezultati su pokazali da redovita konzumacija čokolade s biljnim sterolima i kakao flavanolima, i s niskim udjelom masnoća čuva zdravlje kardiovaskularnog sustava i popravlja krvni tlak.
Znanstvenici s Harvard Medical School preporučuju piti dvije šalice vruće čokolade dnevno jer će očuvati zdravlje mozga i spriječiti pad pamćenje u starijih ljudi. Kažu da topla čokolada pomaže boljem protoku krvi u mozak.
Konzumiranje čokolade može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti za trećinu, tvrde istraživači sa Sveučilišta u Cambridgeu u Engleskoj, a autori su zaključili: „ Na temelju promatranja, dokazano je da je potrošnja čokolade povezana sa značajnim smanjenjem rizika od kardiometaboličkih poremećaja“
Kanadski znanstvenici proveli su studiju na 44.489 osoba i otkrili da ljudi koji jedu čokoladu imaju 22 posto manje izglede da će doživjeti moždani udar u odnosu na one koji je nisu konzumirali. Osim toga, oni koji su imali moždani udar, ali redovito konzumiraju čokoladu imaju 46 posto manje izglede da će umrijeti od posljedica udara, piše Jutarnji list, a mi vam donosimo recept za jako ukusnu vruću čokoladu:
1 1/2 žličica kakaa u prahu
1 žlica šećera
par kapi ekstrakta vanilije (ili umjesto žlice šećera stavite istu količinu vanilin-šećera)
šalica mlijeka
malo tučenog vrhnja
malo cimeta
Zagrijte mlijeko, ali nemojte pustiti da zakuha. U šalici promiješajte šećer i kakao pa u to dodajte u mlijeko. Miješajte dok se ne rastopi šećer, a potom dodajte ekstrakt vanilije i promiješajte. Ukrasite šlagom i pospite cimetom.
Evo i jednog tajnog sastojka za sladokusce: u šalice, uz kakao i šećer, stavite nekoliko komadića marshmallowa. Otopit će se u vrućem mlijeku i ovom napitku dati neodoljivu, bogatu teksturu.
Ako svojoj čokoladi želite dati blagdanski štih, ubacite u mlijeko par klinčića, malo kardamoma i cimeta, a možete dodati i koju kapljicu ruma.