Zdravlje

Riba s gradela je dobra za mozak

Nutricionisti i liječnici često ističu koliko je važno jesti ribu jer je ona sjajan izvor lako probavljivih bjelančevina, esencijalnih aminokiselina te obiluje dugolančanim nezasićenim omega-3 masnim kiselinama snažnog prtuupalnog učinka za organizam. Da je konzumacije ribe zdrava za krvožilno zdravlje nije nikakva novost. To već znaju i ptice na grani.

Riba s gradela je dobra za mozak
Također se smatra da je ona korisna i za zdravlje mozga, no do sada su se dobrobiti uglavnom pripisivale omega-3 masnim kiselinama . Sada su istraživači Sveučilišta u Pittsburgu pokazali kako je pečena riba korisna za zdravlje mozga neovisno o sadržaju omege-3.

Ustanovili su kako je tjedna konzumacija pečene ribe pozitivno povezana s volumenom sivih stanica u više kritičkih centara mozga. Ti su rezultati ostali nepormijenjeni čak i kada su istraživači uzeli u obzir procjenu količine omega-3 masnih kiselina iz riba. Zaključili su kako faktori stila života jednako utječu na zdravlje mozga kao i sadržaj namirnica koji se unosi – pri tom se poglavito misli na kolilinu antioksidansa.

Kome treba više dokaza kako je riba s gradela idealna namirnica za zdravo srce i britak um?!
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 14.08.2014 13:33
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.