Namirnice životinjskog podrijetla sadrže veliku količinu spojeva koji se nazivaju AGE (Advanced Glycation End products), a u doticaju s visokom temperaturom, oni postaju štetni.
Konzumiranjem namirnica s roštilja dolazi do glikacije, procesa u kojemu se šećer veže za proteine u tijelu. Svaka ljudska stanica se sastoji od proteina, uključujući i stanice kože. Iz tog razloga roštiljanje vašu kožu može učiniti starijom nego što uistinu jest.
Tijekom roštiljanja osoba u prosjeku unese više od 3.000 kalorija, a unos AGE spojeva oštećuje kolagen i elastin, koji kožu čine mladolikom.
Međutim, kakvo bi to ljeto bilo bez barem jednog roštilja? Kako biste smanjili štetan učinak namirnica s roštilja, donosimo vam nekoliko savjeta:
Marinirajte mesoMeso koje prije roštiljanja barem sat vremena stoji u marinadi, proizvest će čak 50% manje štetnih AGE spojeva tijekom roštiljanja. Pomiješajte češnjak, sol, papar, limunov sok, ocat i maslinovo ulje, meso ostavite da prenoći u marinadi kako bi bilo ukusnije, ali i zdravije.
Smanjite temperaturuZnanstvenici su ustanovili da hrana koja se priprema na izrazito visokoj temperaturi sadrži čak 50% više štetnih AGE spojeva. Ukoliko temperaturu smanjite, hrana će se sporije pripremiti, ali će biti zdravija.
Dodajte voduVoda će smanjiti temperaturu i na taj način spriječiti stvaranje velike količine štetnih AGE spojeva koji oštećuju kolagen i elastin.
Ne zaboravite povrćeAntioksidativno djelovanje povrća će smanjiti razinu slobodnih radikala uzrokovanima AGE spojevima.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.