Ono ste što jedete

Samo dvije porcije tjedno zaštitit će vas od raka dojke

Dvije porcije masne ribe tjedno mogle bi zaštititi žene od pojave raka dojke. Istraživanje je pokazalo da navika konzumiranja lososa smanjuje rizik od pojave raka dojke za 14 posto.

Samo dvije porcije tjedno zaštitit će vas od raka dojke
Veliki pregled studija je pokazao da dvije porcije masne ribe tjedno, poput lososa, mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke za 14 posto, pokazuje novo kinesko istraživanje objavljeno u British Medical Journalu.

Riba pruža omega-3 masne kiseline koje su važne za razvoj mozga i smanjivanje upalnih procesa u njemu, kardiovaskularnom sustavu i drugim stanicama.

Ali istraživanja pokazuju da čak i u bogatijim zemljama, kao što je primjerice Britanija, devet od 10 djece i dvije trećine odraslih nikad ne jedu masnu ribu. Omega-3 masne kiseline ljudsko tijelo ne može proizvesti.

Istraživači su analizirali podatke 26 studija iz SAD-a, Europe i Azije koje su uključivale 80.000 sudionika i više od 20.000 oboljelih od raka dojke, prenosi net.hr

Najnovije istraživanje pokazuje i da samo 0,1 dodatni gram ili 0,1 posto energije više na dan koji potječu od omega-3 masnih kiselina donose pet posto manji rizik od raka. Da bi to postigle žene trebaju jesti dvije porcije masne ribe tjedno, kao što je tuna, skuša, losos, haringa ili srdele. Spomenuta porcija ribe iznosi 140 grama. Bijela riba, poput bakalara i lista, također je zdrava, ali sadrži manje omega-3 masnih kiselina.

Zbog načina prehrane bogatog ribom, najmanji rizik od raka dojke je među ženama u Aziji.

Treba imati na umu da su žene koje zdravije jedu često i mršavije, što također utječe na rizik od pojave raka dojke.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 01.07.2013 15:08
  • Posljednja izmjena: 01.07.2013 15:07

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.