1. jabuke
- vjerovali ili ne, redovito grickanje jabuka spriječit će da i sami dobijete oblik jabuke: istraživanje je pokazalo da jabuke sadrže antioksidanse koji pomažu da se metabolizam ne uspori te na taj način djeluju protiv nakupljanja sala u predjelu trbuha. Drugo je istraživanje pokazalo da ljudi koji pojedu jabuku za međuobrok u glavnom obroku konzumiraju manje kalorija od onih koji su marendali neku drugu hranu.
2. jaja
- i to i bjelanjak i žumanjak. Jaja su niskokalorična, imaju nizak glikemijski indeks i puna su vrijednih sastojaka
3. goveđi odresci
- pokazalo se da pomažu u mršavljenju, a krcati su dobrim proteinima. Preporučljivo je, ipak, jesti meso iz organskog uzgoja, kako bi se smanjila mogućnost da je puno antibiotika i drugih, hm, začina te birati recepte bez teških umaka
4. leća
- unatoč tome što vas mogu malo napuhnuti nakon obroka, leća je super hrana za - ravnanje trbuha. Razlog je u tome što nakon konzumiranja leće nema naglog skakanja razine inzulina, zbog kojeg, dugoročno, dolazi do debljanja i to baš u području trbuha. Ako vam nije najomiljenija
namirnica, probajte ju jesti sa svojim omiljenim umakom za tjesteninu
5. losos
- pun je omega 3 masnih kiselina koje su blagotvorne za srce i mozak, ali i za vitku liniju jer pomažu u izgradnji mišića te ujedno u smanjenju naslaga sala na trbuhu. Ovo se odnosi na meso lososa "divljaka" - oni iz uzgoja nisu tako čudotvorni
6. zob
- je hranjiva, zasitna, puna vitamina B i vlakana. Zadržat će osjećaj sitosti i spriječiti oscilacije u razini inzulina. Idealna je za zdravi doručak, a bit će i dobro "pojačanje" voćnom frapeu
7. kupus
- točnije njegova podvrsta kale (bliska "rodica" naše raštike) zadnjih je par godina predmet obožavanja niza poznatih nutricionista. Pripisuju mu visoke razine željeza i kalcija, niskokaloričnost i bogatstvo vlakana
8. borovnice
- su pune vitamina, antioksidansa i vlakana, a istraživanja su pokazala da su one plavičaste boje zdravije od onih koje "vuku" na ljubičasto
9. sardine
- bogate su proteinima, omega 3 masnim kiselinama i kalcijem. Ako niste ludi za tim okusom, umiješajte ih u salatu
10. bademi
- osim što su puni visoko vrijednih sastojaka, najnovije istraživanje provedeno u Japanu otkrilo je još jednu vrlo važnu stvar: konzumiraju li se s kruhom, mogu mu sniziti glikemijski indeks. Stoga se onima koji ne mogu bez peciva savjetuje da ga jedu s maslacem od badema
11. kvinoa
- puna je proteina i vlakana zbog čega osigurava dug osjećaj sitosti. Jedite ju skuhanu za doručak ili koristite kao zamjenu za rižu
12. jogurt
- zato što je savršena kombinacija proteina, masti i ugljikohidrata i zato što je zasitan i održava normalnu razinu šećera u krvi
13. čili
- pun je kapsaicina, sastojka koji ubrzava metabolizam. Istraživanja su pokazala da ljudi koji u obrok uključe ove ljute papričice 20 minuta nakon jela troše više kalorija od drugih
14. avokado
- pun je zdravih nezasićenih masti koje smanjuju rizik od srčanih oboljenja i pomažu pri apsorbiranju vitamina topivih u mastima. Stoga je avokado dobro konzumirati sa svim vrstama zelene salate i rajčicama, jer će se tako lakše iskorisitit vrijedni karotenoidi i likopen. Ima još jednu prednost: jako je zasitan
15. šipak
- pun je vitamina C i B, kao i vrijednih antioksidansa te je stoga savršeno rješenje u trenutcima kad vam se gricka nešto slatko. Navalite bez grižnje savjesti! /
Tea Sumić Miletić/