Zdravlje

Samo navalite: 15 super zdravih i ukusnih namirnica koje pomažu pri mršavljenju

Za većinu je dijeta sinonim za gladovaenje, no oni koji tako misle zapravo su u zabludi. Postoje određene namirnice koje se i na strogo restriktivnoj dijeti mogu jesti bez straha da će ugroziti mršavljenje, a neke od njih će ga i "pogurati". Evo popisa kojeg bi trebali zapamtiti (ili sačuvati) svi koji žele smršaviti, ali i oni koji cijene prednosti zdrave prehrane.

Samo navalite: 15 super zdravih i ukusnih namirnica koje pomažu pri mršavljenju

1. jabuke

- vjerovali ili ne, redovito grickanje jabuka spriječit će da i sami dobijete oblik jabuke: istraživanje je pokazalo da jabuke sadrže antioksidanse koji pomažu da se metabolizam ne uspori te na taj način djeluju protiv nakupljanja sala u predjelu trbuha. Drugo je istraživanje pokazalo da ljudi koji pojedu jabuku za međuobrok u glavnom obroku konzumiraju manje kalorija od onih koji su marendali neku drugu hranu.

 

2. jaja

- i to i bjelanjak i žumanjak. Jaja su niskokalorična, imaju nizak glikemijski indeks i puna su vrijednih sastojaka

3. goveđi odresci

- pokazalo se da pomažu u mršavljenju, a krcati su dobrim proteinima. Preporučljivo je, ipak, jesti meso iz organskog uzgoja, kako bi se smanjila mogućnost da je puno antibiotika i drugih, hm, začina te birati recepte bez teških umaka

 

4. leća

- unatoč tome što vas mogu malo napuhnuti nakon obroka, leća je super hrana za - ravnanje trbuha. Razlog je u tome što nakon konzumiranja leće nema naglog skakanja razine inzulina, zbog kojeg, dugoročno, dolazi do debljanja i to baš u području trbuha. Ako vam nije najomiljenija namirnica, probajte ju jesti sa svojim omiljenim umakom za tjesteninu

 

5. losos

- pun je omega 3 masnih kiselina koje su blagotvorne za srce i mozak, ali i za vitku liniju jer pomažu u izgradnji mišića te ujedno u smanjenju naslaga sala na trbuhu. Ovo se odnosi na meso lososa "divljaka" - oni iz uzgoja nisu tako čudotvorni

 

6. zob

- je hranjiva, zasitna, puna vitamina B i vlakana. Zadržat će osjećaj sitosti i spriječiti oscilacije u razini inzulina. Idealna je za zdravi doručak, a bit će i dobro "pojačanje" voćnom frapeu

 

7. kupus

- točnije njegova podvrsta kale (bliska "rodica" naše raštike) zadnjih je par godina predmet obožavanja niza poznatih nutricionista. Pripisuju mu visoke razine željeza i kalcija, niskokaloričnost i bogatstvo vlakana

8. borovnice

- su pune vitamina, antioksidansa i vlakana, a istraživanja su pokazala da su one plavičaste boje zdravije od onih koje "vuku" na ljubičasto

9. sardine

- bogate su proteinima, omega 3 masnim kiselinama i kalcijem. Ako niste ludi za tim okusom, umiješajte ih u salatu

 

10. bademi

- osim što su puni visoko vrijednih sastojaka, najnovije istraživanje provedeno u Japanu otkrilo je još jednu vrlo važnu stvar: konzumiraju li se s kruhom, mogu mu sniziti glikemijski indeks. Stoga se onima koji ne mogu bez peciva savjetuje da ga jedu s maslacem od badema
 

11. kvinoa

- puna je proteina i vlakana zbog čega osigurava dug osjećaj sitosti. Jedite ju skuhanu za doručak ili koristite kao zamjenu za rižu

 

12. jogurt

- zato što je savršena kombinacija proteina, masti i ugljikohidrata i zato što je zasitan i održava normalnu razinu šećera u krvi

13. čili

- pun je kapsaicina, sastojka koji ubrzava metabolizam. Istraživanja su pokazala da ljudi koji u obrok uključe ove ljute papričice 20 minuta nakon jela troše više kalorija od drugih

 

 14. avokado

- pun je zdravih nezasićenih masti koje smanjuju rizik od srčanih oboljenja i pomažu pri apsorbiranju vitamina topivih u mastima. Stoga je avokado dobro konzumirati sa svim vrstama zelene salate i rajčicama, jer će se tako lakše iskorisitit vrijedni karotenoidi i likopen. Ima još jednu prednost: jako je zasitan

15. šipak

- pun je vitamina C i B, kao i vrijednih antioksidansa te je stoga savršeno rješenje u trenutcima kad vam se gricka nešto slatko. Navalite bez grižnje savjesti! /Tea Sumić Miletić/
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 23.01.2014 22:49
  • Posljednja izmjena: 23.01.2014 22:44

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.