GORE OD ZATVORA

SAŠA RADI JEDAN OD NAJOPASNIJIH POSLOVA NA SVIJETU Živim 28 dana izoliran s dvojicom kolega u komori gdje jedemo, spavamo i obavljamo nuždu

Kada se kao 10-godišnjak u Puli Saša Novak počeo baviti ronjenjem nije ni slutio da će osmosatno radno vrijeme provoditi u mračnim dubinama dalekih mora.

SAŠA RADI JEDAN OD NAJOPASNIJIH POSLOVA NA SVIJETU	Živim 28 dana izoliran s dvojicom kolega u komori gdje jedemo, spavamo i obavljamo nuždu
Njegov ronilački klub je tada okupljao vojne ronioce i diverzante koji su ga zarazili svojim pričama i tako je ronjenje postalo njegova velika ljubav, a zatim i život.

Početkom rata pristupio je specijalnoj policiji MUP-a, a kasnije nastavio roniti u vojsci. Krajem 90-ih, kada je postalo teže s poslovima i zaradom odlučio je da želi postati komercijalni ronioc te je tako završio u Bergenu na obuci, a onda u suradnji sa švedskom mornaricom dobio je i certifikat za saturacijskog ronioca.

Tko to uopće želi, a i može raditi?

Pitate se što je to i zašto je to uopće važno? Najbliži objašnjenje bi bilo da je to nešto znatno gore od zatvora, a opasnije od većine poslova kojih se možete sjetiti, no dobro je plaćeno. Pitanje nije samo tko to uopće želi, već i tko to uopće može jer za ovu vrstu posla čovjek mora imati sposobnosti akcijskog junaka i um tajnog agenta.

Posao kojim se Saša bavi izgleda otprilike ovako - odete na brod te vas prvog radnog dana u komori s dvoje kolega stlače na tlak na kojem ćete obavljati posao ronioca. Vas trojica zajedno ostajete u komori idućih 28 dana. Umjesto zraka dišete mješavinu kisika i helija.

U komori spavate, jedete, obavljate nuždu i sve ostalo, a na posao odlazite na dubinu od 50 do 300 metara i tamo odrađujete svojih osam radnih sati.

Kako mi je Saša objasnio, danas ima znatno bolje uvjete jer nekoć se radilo i duže od 12 sati. Živjelo se u jednoj skučenoj prostoriji, nije bilo interneta pa su kontakti s vanjskim svijetom bili gotovo nepostojeći, a umjesto 28 dana tura bi trajala i znatno duže.

Više pročitajte OVDJE.
  • Autor: 100 posto
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 21.06.2019 13:47
  • Posljednja izmjena: 21.06.2019 13:46
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.