Zabrinjavajuće

Sedam namirnica koje su otrovne, a nalaze nam se u kuhinji

Čovjek je jedno od malobrojnih bića na planetu koja imaju sposobnost ignorirati instinkt za preživljavanjem, izlažući svoj organizam ekstremnim uvjetima u potrazi za novim iskustvima. Međutim, ono što radimo nesvjesno jest da u kući držimo otrov koji čak i jedemo.

Sedam namirnica koje su otrovne, a nalaze nam se u kuhinji

Koštice voća

Poput jabuka, i trešnje sadrže koštice u kojima se nalazi vrsta cijanovodonične kiseline koja se zove još i "pruska kiselina". Isto se odnosi i na koštice breskvi i marelica. Ova kiselina je bezbojna, ekstremno otrovna tekućina koja ključa neposredno iznad sobne temperature na 26 °C.

Rabarbara

Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu koja sudjeluje u stvaranju kamenja u bubregu. Kada biste pojeli pet kilograma ovog lišća, to bi bilo fatalno za vas.

Muškatni oraščić

Ova biljka zapravo je halucinogena. Kada biste pojeli samo 15 grama muškatnog oraščića, moglo bi doći do grčenja mišića, a ako biste kojim slučajem pojeli cijeli oraščić došlo bi do određene vrste psihotičkog napada.

Krumpir

Otrovi glikoalkaloidi mogu se naći u lišću, stabljikama i klicama krumpira, posebno ako ostane dugo na svjetlosti. Glikoalkaloidi mogu izazvati grčeve u želucu, proljev, glavobolju, pa čak i komu i smrt. Samo tri do šest miligrama po kilogramu tjelesne težine može biti fatalno. Izbjegavajte krumpir sa zelenkastim mrljama.

Bademi

Postoje dvije vrste badema, slatki i gorki. Gorki sadrže relativno velike količine cijanovodonične kiseline. Samo sedam do deset sirovih gorkih badema mogu izazvati probleme kod odraslih, a kod djece čak smrt.

Matična mliječ

Zbog toga što ne prolazi kroz proces pasterizacije u kojemu se uništavaju štetni toksini, mliječ često sadrži andromedotoksine, što može dovesti do vrtoglavice, slabosti, prekomjernog znojenja, mučnine i povraćanja.

Rajčica

Stabljike i lišće rajčice sadrže alkalne otrove koji mogu izazvati želučane probleme. Isti efekt ima i nezrela zelena rajčica. Naravno, trebalo bi se pojesti velike količine stabljike i lišća da bi posljedice bile smrtonosne.

  • Autor: Dnevno.hr
  • Foto: Agencija
  • Objavljen: 17.07.2014 15:01
  • Posljednja izmjena: 17.07.2014 15:00

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.