Ljekovita svojstva

Sedam razloga zašto bi trebali konzumirati češnjak

Češnjak je ukusan začin koji našim jelima uvijek daje neku posebnu notu. Osim što je odličan dodatak jelima, ogromne su i dobrobiti koje čini našem zdravlju. Kroz cijelu povijest, različite civilizacije pripisivale su mu ljekovita svojstva.

Sedam razloga zašto bi trebali konzumirati češnjak
Razvojem znanosti dokazano je da češnjak sadrži antibakterijska i antivirusna svojstva. Snažan je antioksidant koji povoljno djeluje na imunološki sustav.

Njegova svojstva pokazala su se učinkovita i u borbi protiv raka, dijabetesa i bolesti srca. Štiti rad srca i krvožilnog sustava. Mogli bi još u nedogled nabrajati sva pozitivna djelovanja i svojstva češnjaka, no huffingtonpost.com donosi nam nekoliko činjenica o češnjaku koje možda niste znali.

1. Neugodan zadah izazvan konzumacijom češnjaka povezan je s tri sastojka: sumpor vodikom, metanolom i dimentil sulfidom. Ove tri komponente povećavaju broj mikroba koji se već nalaze u vašim ustima i koji su zaslužni za neugodan zadah. Ovi elementi ulaze i u vaš krvotok tako da ne smrdi zadah, nego sve što izlazi na vaše pore.

2. Češnjak spada u porodicu luka te je u bliskom srodstvu s crvenim lukom, porilukom i vlascem, a i cijela obitelj je na glasu po lošim mirisima povezanih s njihovom konzumacijom.

3. Postoji čak 17 različitih vrsta češnjaka.

4. Kada češnjak vrlo brzo zagori, gubi većinu svojih hranjivih i ljekovitih svojstava. Zdravija opcija je konzumirati svjež češnjak.

5. Češnjak ne morate čuvati u hladnjaku, ali najboljeg je okusa ako se sprema na temperaturi od nula do četiri stupnja.

6. Ako se mješavina češnjaka i ulja ne iskoristi neposredno nakon pripreme, postoji opasnost od razvijanja bakterija koje mogu dovesti do trovanja. Za svaki slučaj odmah iskoristite ulje i češnjak koji ste pripremili za začinjavanje.

7. Iako je danas široko rasprostranjen, nekada češnjak nije bio tako dostupan. Koliko je bio cijenjen, dokazuje i činjenica da je za vrijeme mongolskog carstva služio kao valuta.
  • Autor: index.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 12.11.2012 10:15
  • Posljednja izmjena: 12.11.2012 10:12

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.