1. Prepuna je vitamina C - ključnog vitamina koji jača imunitet. Sadrži i znatne količine vitamina B te vitamin E i K. Bogata je kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem, a posebno željezom.
2. Sadrži vrlo važan fitonutrijent zvani likopen koji usporava starenje, ima snažno antikancerogeno djelovanje i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Regulira probavu i sprječavaju negativno djelovanje bakterija.
3. Potiče stvaranje karnitina- tvari slične aminokiselinama koja razgrađuje i sagorijeva masnoću i pretvara je u energiju.
4. Istraživanja su pokazala kako konzumiranje rajčice ili njezinih prerađevina smanjuje razinu kolesterola i triglicerida.
5. Rajčica je prepuna i drugih hranjivih tvari poput beta karotena te luteina i zeaksantina koji se često nazivaju 'vitaminima za oči'.
6. Ova namirnica je jedna od rijetkih koja prerađivanjem (sušenjem, kuhanjem i pasiranjem i sl.) ne gubi nutritivne vrijednosti.
7. Plodovi rajčica savršeni su u pripremi salata, umaka ili priloga. Možete ih peći na roštilju ili u pećnici, pržiti, kuhati, puniti i pirjati, a njihov slatko kiselkasti okus je nezamjenjiv.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.