Zablude

Šest mitova o zamrzavanju hrane!

Svakome se više puta desilo da iz zamrzivača baci veliku količinu hrane, posebno poslije zime. Do nepotrebnog bacanja namirnica obično dolazi zbog zabluda u vezi sa samim zamrzavanjem.

Šest mitova o zamrzavanju hrane!
Možete zamrznuti sve namirnice

Istina je da većinu namirnica možete zamrznuti pod određenim uvjetima, ali postoje neke koje nikako ne treba zamrzavati.

Primjerice, zelena salata će se raspasti prilikom odmrzavanja, a kremasti umaci se mogu ukiseliti ili se njihovi sastojci mogu razdvojiti. Također, ne preporuča se ni zamrzavanje tamno pečene kave, jer se ulja koja im daju posebnu aromu razlažu na temperaturama ispod nule. Preporuka je da se ne zamrzavaju ni jaja sa ljuskom, kao ni konzervirana hrana, osim ukoliko je ne izvadite iz konzerve.

Možete zamrznuti hranu na neodređeno vrijeme

Ovo je točno sa stanovišta ispravnosti namirnica, ali što su one duže zamrznute, njihova kvaliteta pada. Na njihov životni vijek utječe i način na koji ih zamrzavate, zbog čega treba imati na umu da je zrak u kombinaciji s vlagom neprijatelj zamrznute hrane. Što manje zraka u vrećici, to bolje. Preporuka je da juhe stoje u zamrzivaču 2-3 mjeseca, sirovi odresci ili kotleti 4-12 mjeseci, kuhano meso peradi 4 mjeseca, a sirovo 9-12 mjeseci.

Zamrzavanje ubija bakterije

Činjenica je da zamrzavanjem bakterije postaju neaktivne, ali ih ovaj proces ne ubija. To znači da, ukoliko zamrznute kontaminiranu hranu, ona će biti bakteriološki neispravna i kad je odmrznete. Jedini način da hrana bude sigurna je kuhanje na određenoj temperaturi.

Smrznuta hrana ima manje hranjivih tvari nego svježa

Ovo je zaista mit, jer je istina zapravo suprotna. Smrznuto voće i povrće može biti čak i zdravije od svježeg, jer se ono obrađuje u vrhuncu zrelosti, kada po pravilu ima najviše hranjivih tvari.

Jednom odmrznuta, hrana se ne može ponovo zamrznuti

Istina je da hranu možete zamrzavati i odmrzavati bezbroj puta, sve dok ona nije van zamrzivača dulje od sat vremena. Iako je ponovno zamrznuta hrana sigurna, ne zaboravite da ona može izgubiti na ukusu.

Smrznutu hranu možete na duže vrijeme odložiti bilo gdje u zamrzivaču

Iako su vrata zamrzivača zgodno mesti za odlaganje namirnica, nisu dobro rješenje za duži period, jer sa svakim otvaranjem dolazi do promjene temperature. Iako namirnice ostaju smrznute, postupak smrzavanja se usporava, zbog čega se preporučuje da namirnice koje planirate duže držiati u zamrzivaču odložite što dublje.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 25.01.2015 10:40

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.