Zdravlje

Šest odvratnih činjenica o hrani: Stidne dlake, aditivi, kemija...

Ukoliko se spremate jesti, a nemate jak želudac, preskočite ovaj članak jer više nećete gledati hranu istim očima.

Šest odvratnih činjenica o hrani: Stidne dlake, aditivi, kemija...

Šest odvratnih činjenica o hrani koje (ne) bi trebalo da znate

1. Prosječan posjetitelj fast food restorana godišnje pojede 12 stidnih dlaka 
Dakle, više se ne trebate brinuti ako pronađete dugu crnu vlas kose u obroku. Bar znate da je sa glave i našli ste je. Među nepozvanim gostima u hrani redovno se nađu i stidne dlake. Ne razmišljajte kako su tu dospjele samo se molite da baš vama ne zapadnu. 

2. Hot dog ili čudan način prerade mesa 
Prije nego što hot dog dobije onaj svoj čuveni izgled on podsjeća na neku odvratnu, ljigavu ružičastu pastu.

Ta pasta se dobiva procesom koji se naziva mehanička separacija, što je brz i jeftin način da se iz "mesa" izbace ostaci kostiju, hrskavica i ostalih elemenata koje ne želite vidjeti u hrani. Pri završetku procesa hrana bude prepuna bakterija, što se rješava "kupanjem" grozne paste velikom količinom amonijaka. Na kraju joj se dodaju brojni umjetni pojačivači okusa i boje kako bi ponovo sličila na meso koje je nekada bila. 

3. Zašto gumeni bomboni tako lijepo bliješte? 
Odgovor je šelak, prirodni nusprodukt koji proizvode insekti, a koristi se kao vezivo za lakove. U prehrambenoj industriji se dodaje gumenim i žele bombonama za "visoki sjaj". Inače, šelak je izmet tajlandskog insekta, ali nećemo sada o tome. 

4. Gusti sok od jagode sadrži više od 50 aditiva

Izgleda da su prave jagode jako skupe, pa su kompanije našle zgodnije rješenje. Naime, u guste sokove se ubace kojekakvi umjetni dodaci koji imitiraju okus pravog voća. Neke od tih kemikalija su etil acetat koji se koristi u građevinskoj i kemijskoj industriji, fenetil alkohol koji je čest sastojak eteričnih ulja, ali i pojedine vrste razređivača. Jeste li za gusti? 

5. Salata u fast food restoranu? Bolje antifriz 
Osim što nisu baš kao što bi trebalo biti niskokalorične (zbog raznih umaka i aditiva), salate u restoranima brze prehrane sadrže i glicerol. Kemijski sastojak, koji je sastavni dio antifriza, produžava rok trajanja i hrskavost salatama koje kupujemo sa željom da pojedemo nešto zdravo. 

6. A zakleli biste se da je to sir

Svi proizvodi koji se prodaju kao pasterizirani mliječni proizvodi u sebi sadrže aditive, kemikalije i pojačivače okusa koji čine 49% ukupne mase tog proizvoda. Rezultat su jeftini proizvodi koji odlično imitiraju prirodni sir, a u sebi sadrže tek 51% pravog sira, taman dovoljno da ih njihovi proizvođači reklamiraju kao takve. Dakle, nije to sir, to je nešto što podsjeća na sir.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 12.01.2014 23:57
  • Posljednja izmjena: 13.01.2014 00:01

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.