Sezona je šparoga i vjerujemo da će mnogi, ako već nisu uskoro uživati u tom delikatesnom povrću. U Hrvatskoj se najčešće bere u divljini, gdje su samonikle, dok se uz njih u trgovinama i tržnicama mogu kupiti one iz uzgoja. Razlika između šparoga koje rastu u divljini i onih iz uzgoja je ponajprije u okusu, zbog čega su i više na cijeni, ali i izgledu. Naime, divlje šparoge su vrlo tanke, dok su one iz uzgoja - deblje. Razlika je tolika da jednostavno ne možete pogriješiti.
Šparoga se smatra mediteranskom biljkom, makar je danas rasprostranjena po cijeloj Europi, pa nije niti čudno da je u našoj zemlji od davnina dio mediteranske kuhinje. Šparoge ne samo da su vrlo ukusno, nego su iznimno zdravo povrće. Bogate su kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem, magnezijem, željezom, bakrom, cinkom, vitaminima C, B6, A, zatim bjelančevinama, fiboflavinom, te vlaknima.
Hoćete li kupiti debele i tanke šparoge to je više stvar ukusa, a kod odabira obratite pozornost da su stabljike zelene i čvrste, cvijetovi ne smiju biti razvijeni (ljubičasti), nego pupoljci moraju biti zeleni i zatvoreni.
Šparogu je najbolje spremiti za jelo dok je svježe ubrana, no u hladnjaku može stajati do pet dana. Prije nego što ih pohranite u hladnjak, oko peteljke gdje je posjećena zamotajte vlažan papirni ručnik, te ih pohranite u papirnatu vrećicu. Ili ih poput cvijeća stavite u vodu visine od 2,5 centimetara i pohranite u hladnjak.
Šparoge su povrće koje je vrlo lako spremati na različite načine. U našoj zemlji najčešće se kuhaju u slanoj vodi, te nakon toga jedu tople kao prilog, hladne na salatu ili se od njih spravlja ukusna krem juha.
Najjednostavniji način da skuhate šparoge je da ih stavite u kipući vodu u koju ste dodali sol, šećer i maslac, kako bi se izgubila njihova prirodan gorčina. Prije nego što ih stavite u vodu, režite ili lomite dijelove na kojima šparoga postaje tvrđa. Kuhajte ih između pet i 10 minuta, ovisno o njihovoj debljini. Nakon toga možete ju jesti.
Ipak, šparoga je i povrće koje ima vrlo visoko cijenu u svijetu gastronomije, pa zašto ne biste isprobali nešto drugačije i vrlo ukusne proljetne recepte sa šparogama.
Šparoge s piletinom i krumpirimaSastojci:500 grama šparoga, narezane na 5 centimetara duljine
750 grama krumpira (oguljenih i prepolovljenih)
1,5 kg narezane piletine
3 žlice maslaca
1 limun (narezan na 8 kriški)
Sol i papar
Malo svježeg timjana
Zagrijte pećnicu na najvišu temperaturu. Na tepsiju stavite maslac, posložite krumpire oguljene i prerezane na pola, te ih posolite i popaprite.
Pecite ih u pećnici 20-ak minuta dok ne postanu zlatni.
Nakon toga, na krumpire posložite komade piletine, koje se prethodno posolili i popaprili. Pecite ih sljedećih 20-ak minuta dok se piletina ne počne zlatiti.
Nakon toga na piletinu u krumpire dodajte šparoge, limune i timjan. Pecite sve zajedno još kojih 10 do 15 minuta dok piletina nije pečena, a šparoge mekane. Jelo poslužite s sokom od pečenja./
zena/