Gastronomija

Sezona je tikvica: Omiljeno ljetno povrće na brojne načine

Danas u svijetu postoji više od sto vrsta tikvica, a kod nas su najrasprostranjenije duguljaste tamnozelene s bijelim čvrstim mesom. Radije ih pripremajte mlade jer, što su starije, postaju neukusnije. Najviše se kuhaju na pari, pirjaju i peku, a možete ih peći i na roštilju.

Sezona je tikvica: Omiljeno ljetno povrće na brojne načine

Samo ih poprskajte maslinovim uljem, začinite i za nekoliko minuta imat ćete ukusan i lagan prilog pečenom mesu. Možete ih premazati s malo salatnog preljeva, no pazite da se ne osuše. Prije bilo kakva pripremanja obvezno ih dobro operite i odrežite im oba kraja. Nikad ih nemojte prati ako ih ne mislite odmah pripremati. Nemate li svježih tikvica, i zamrznute tikvice poslužit će za pripremu slasnih jela, primjerice složenaca.

Tikvice se mogu i puniti raznim nadjevima, a pripremate li zabavu, možete ih izdubiti i u njima poslužiti umake. Narezane tikvice odlične su za pripremu muffina te kruha s tikvicama, a u tom slučaju kombinirajte ih s cimetom ili muškatnim oraščićem. Narezane tikvice možete pirjati i s drugim povrćem, a narezane na duže trake poslužit će kao zamjena za tjesteninu u lazanjama. Ako ih volite pirjati, to radite 5-10 minuta na češnjaku i ulju, a zatim samo dodajte začine prema želji te ih posolite i popaprite.

Francuzi ih obožavaju u paprikašu ratatouille, koji se priprema od tikvica, paprika, patlidžana, luka, rajčica, maslinova ulja, timijana i češnjaka. U zagrijano maslinovo ulje narežite sve vrste povrća, kuhajte oko 40 minuta i uživajte u jelu.Čim zavrući, povrće postaje glavna spiza u domovima diljem Dalmacije, a kada je povrće u pitanju, složit će se mnogi – nema slađeg od tikvice.

Stoga vam donosimo 7 najpopularnijih recepata s ovom omiljenom verdurom koje bi svakako vrijedlilo uvrstiti u svoje ljetne menije:

1.Gusta juha od tikvica

Na maslinovom ulju izdinstati češnjak i petrusimul, dodati tikvice isječene na komadiće i malo provrtiti na vatri. Potom dodati povrtni temeljac, (može i od kocke), začiniti, kuhati. Na kraju tikvice usitniti štapnim mikserom, vratiti na vatru i dodati malo vrhnja za kuhanje, te još koji minut kuhati. Po potrebi začiniti. Po želji uz tikvice se može dodati i ostalo povrće, ili repovi škampa ili kozica.

2. Pohovane tikvice

Tikvice nasjeći na ploške, staviti u posudu, posuti solju da puste vodu. Kada se iscijedi voda, ploške zavaljati u brašno, potom u razmućena jaja u koja smo dodali sol i papar, te potom u prezle. Pohati u vrelom ulju i nakon što se zarumene, staviti na papir da se iscijedi suvišna masnoća.

3. Polpete od tikvice

Tikvice oprati, naribati, staviti u posudu i posuti solju da se ocijedi suvišna voda. U zdjeli razmutiti jaje, dodati brašno, sol, papar, vegetu, po želji crvenu papriku, neki stavljaju i prezle, ili ovlažene komadiće starog kruha. Kada se tikvice ocijede, uvaljati ih u pripremljenu smjesu, dobro izmiješati i oblikovati polpete koje se peku u vrućem ulju. Nakon toga ih ocijediti na papirnatom ubrusu. Idealno kao prilog.

4. Tempura od tikvica

Lagano, ukusno jelo, za koje nam trebaju tikvice izrezane na tanke ploškice, koje se pospu soljom i puste da se iscijedi voda. Pripremiti gustu smjesu od brašna i hladne vode, može i malo piva za hrskavost, i začiniti. Ploške tikvica se potom uvaljaju u smjesu i prže na vrućem ulju, ocijede na papiru i prilože uz meso, ribu…

5. Lešo tikvice

Dijetalno, ukusno, i jednostavno. Pustiti vodu da uzavre, a za to vrijeme oguliti nekoliko krumpira i odrezati ih na komade. Tikvicama skinuti krajeve, odrezati ih na nekoliko većih komada. Kada voda provrije staviti krumpire, malo poslije i tikvice, posoliti, dodati koju kap maslinova ulja, i kuhati dok ne omekša. Skinuti potom s vatre, ocijediti, podliti maslinovim uljem, začiniti, dodati nasjeckani češnjak i uživati u tipičnom ljetnom obroku.

6. Rižot od tikvica

Na ulju zažutiti češnjak, dodati na sitno izrezane tikvice i provrtiti nekoliko minuta. Potom dodati rižu, i podliti temeljcem. Začiniti, dodati malo bijelog vina i lagano kuhati uz stalno nadolijevanje temeljcem. Po želji dodati i grahorice. Kuhati dok ne omekša, a pri kraju po potrebi začiniti i umiješati maslo za kremastu strukturu.

7. Tikvice punjene tunjevinom

Tikvice izdubiti, tkivo zažutiti na ulju na kojoj se prethodno izdinstao češnjak, začiniti. Smjesu skinuti s vatre, dodati tunjevinu iz konzerve koju smo prethodno ocijedili, te svježi sir i dobro promiješati. Smjesom puniti izdubljene tikvice, posuti ih parmezanom, staviti u namašćeni pleh i peći na 200 stupnjeva 45 minuta do sat vremena. Osim tunjevinom, tikvice se mogu puniti i mljevenim mesom. Poslužiti uz sezonsku salatu.

  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 17.06.2015 16:59
  • Posljednja izmjena: 17.06.2015 17:00
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.