Zdravlje

Slatki grb Hajduka na torti može uzrokovati alergiju

Nakon što smo objavili istraživanje hrvatskih znanstvenika o utjecaju aditiva ili E-brojeva na zdravlje građana, javili su nam se čitatelji koji su konzumirali hranu prepunu bojila, konzervansa, zgušnjivača, a da nisu bili ni svjesni što na tanjur stavljaju sebi i ukućanima.

Slatki grb Hajduka na torti može uzrokovati alergiju
Tako je jedna majka koja često sama priprema slakiše svojoj djeci zgrožena zbog broja „eova“ koje sadržavaju sastojci za omiljenu tortu njezina mališana. Naime, njen sin obožava sve vezano uz Hajduk, a majka nakon što napravi tortu, na vrh postavi jestivu pokrivku u obliku grba “bijelih”, pa sin slasno s prijateljima pojede tortu koju mu stavi na stol.

No, čitanjem deklaracije, majka je uvidjela da taj jestivi prekrivač ima moguće opasne „eove“ koje smo protekle nedjelje objavili u “Slobodnoj”, a mogu, prema tvrdnjama domaćih i stranih zanstvenika, narušiti zdravlje djece i odraslih. I mi smo dobili na uvid spomenuti prehrambeni artikal kojemu na deklaraciji piše: Krumpirov škrob, voda i bojila E102, E104, E110, E120, E124, E129, E132, E133, E142, E151.

Gospođa kaže da njena djeca često idu na rođendane svojih malih prijatelja, a i na tim zabavama u pravilu se uvijek nalaze torte s pokrivkama s motivima Pepeljuge, pokemona, barbike, Mickeyja Mousea, spidermana... Zemlja porijekla je EU, a slične ili iste artikle uvozi više hrvatskih tvrtki.

Žuto bojilo

Krenimo od E102, koje se još naziva i tartazin. „Sintetsko žuto azo-bojilo. Dobiva se kemijskom sintezom, reakcijom diazokopuliranja. Može izazvati alergiju kod osoba koje su osjetljive na salicilnu ili benzojevu kiselinu (E210) kao i kod onih koji boluju od astme.

Moguće su smetnje disanja, osip na koži, smetnje vida. U kombinaciji s benzojevom kiselinom (E210) može izazvati sindrom hiperaktivnosti kod djece“, stoji u obrazloženju hrvatskih stručnjaka s Farmaceutsko-biokemijskog, Medicinskog i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta koji su su oformili stručan tim u želji da građane informiraju o štetnosti E-brojeva, te su svoje zaključke objavili na web stranici www.e-brojevi.udd.hr.

Stručni tim čine prof.dr. Valerije Vrček, doc.dr. Željko Krznarić, doc. dr. Senka Djaković, dr.sc. Ivana Vinković Vrček i mr.sc. Danijel Ljubas.

Odlukom Europskog parlamenta, upozoravaju hrvatski stručnjaci, a koja je od 2010. godine obvezujuća za sve zemlje članice Europske unije, na deklaraciji namirnica kojima je dodano jedno od sljedećih bojila: E102, E104,E110, E122, E124, E129, mora stajati upozorenje: „Može uzrokovati poremećaj aktivnosti i pažnje djece”. No, takvog upozorenja na „Hajdukovoj pokrivci“ nema.

Što još stručnjaci kažu o brojevima koje sadržava „naša torta“.

Na alarm poziva i E110, poznat i pod imenom „Sunset žuto, Sunset Yellow FCF, Gelborange S“.

-Umjetno narančasto bojilo iz skupine azo-bojila. Istraživanja su pokazala da može izazvati alergijske reakcije (urtikarija, rinitis), posebno kod osoba koje su osjetljive na salicilnu i benzojevu kiselinu (E210). Može utjecati na nastajanje neurodermitisa i astme. U pokusima na životinjama ustanovljena je pojava raka bubrega.

U kombinaciji s benzojevom kiselinom (E210) može uzrokovati sindrom hiperaktivnosti kod djece – piše stručni tim, dok za E132 Indigotin (plavo bojilo), kojeg također ima u pokrivci, stoji da su znanstvena istraživanja provedena na laboratorijskim miševima pokazala da se indigotin uz prisutnost natrijeva nitrita pregrađuje u kancerogene nitrozamine.

Također, „E133 Briljant plavo FCF, Brillant blue FCF“ koristi se za dobivanje zelenih, ljubičastih ili smeđih tonova, a kombinira se s drugim dopuštenim umjetnim bojilima. U organizmu se ne razgrađuje, nego se izlučuje u nepromijenjenu obliku. Iako se smatra bezopasnim, sumnja se da i to bojilo iz Hajdukove pokrivke može uzrokovati alergijske reakcije, pa često konzumiranje nije preporučljivo, tj. najbolje ga izbjegavati! E151 Briljant crno BN, Brillantblack BN je umjetno crno bojilo iz skupine azo-bojila. Na temelju kemijske srodnosti s azo-bojilima pretpostavlja se, navode naši stručnjaci, da u osjetljivih osoba može izazvati hiperkinetički sindrom te alergije.

Lakša i teža oboljenja

Prof.dr. Valerije Vrček s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu navodi da su bojila hrani jednostavno nepotrebna, a neka od njih su jasno povezana s mogućim lakšim ili težim oboljenjima. Smatra i da bi se neki aditivi trebali zabraniti, ali pošto se danas nalaze legalno u prehrambenim proizvodima, onda je na svakom konzumentu izbor kako će se hraniti, te hoće li čitati ili preskakati deklaracije proizvoda. Na proizvođačima je pak odgovornost da pravilno i istinito napišu deklaraciju.

Važno je napomenuti da su aditivi, E-brojevi dopušteni. Bojila mijenjaju izgled namirnice, pojačivači okusa modifiraju i poboljšavaju okus hrane, sredstva za rahljenje značajno povećavaju proizvod, fosfati vežu vodu u kobasicama, konzervansi dugo čuvaju proizvod i tako umongostručuju zaradu.

Od 300 aditiva koliko ih se može naći na policama trgovina za oko njih 100 naši stručnjaci kažu da bi ih trebalo konzumirati s oprezom ili pak potpuno izbaciti iz prehrane. Većina aditiva je, pak, jako korisna i bez njih bi suvremena prehrana bila nemoguća, no pazite na 100 opasnih, te se informirajte na web stranici http://www.e-brojevi.udd.hr/.
  • Autor: slobodnadalmacija.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 18.04.2014 09:36
  • Posljednja izmjena: 18.04.2014 09:34
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.