Manifestacija

SLATKI TJEDAN USUSRET BOŽIĆU: Deša dodijelila nagrade za najbolje delicije, ovo su dobitnici!

Udruga DEŠA već treću godinu za svoje sugrađane pripremila je zanimljive dane ispunjene radostima predstojećih blagdana. Kao i prethodnih godina Deša – Dubrovnik uložila je dodatni napor u očuvanju i vrednovanju nematerijalne baštine dubrovačkog kraja, te je pozvala sugrađane u svoje prostorije u Lazaretima kako bi obogatili svoj Božić tradicionalnim receptima i mirisima.

U manifestaciji pod nazivom „Slatki tjedan ususret Božiću“  građanke i građani mogli su sudjelovati na svim radionicama te naučiti sami praviti božićne delicije dubrovačkog kraja, uz stručnu pomoć vrijednih žena iz dubrovačkih udruga Deše  i Dubrovačke naranče.

Kako  bi rezultati radionica bili što bolji  pridružile su nam se također i renomirane kuće delicija iz našeg grada, tako da je Dubrovačka kuća doprinijela uspješnosti radionice izrade arancina i bruštulanih mjendela, dok je Nikolina Farčić iz slastičarne Pupica podijelila s nama tajne spravljanja pandišpanj-a. Članice iz udruge Deša i Dubrovačka naranča pokazale su kako se pravi kontonjata, mantala, prikle i  naš nagrađivani džem od dubrovačke ljute naranče.

Ni ova godina nije prošla bez posjete velikog broja naših sugrađanki i sugrađana, najmilijih nam malih posjetitelja iz osnovne škole Marin Getaldić i dječjeg vrtića Izviđač koji su nam ispunili srca svojim iskrenim zanimanjem za stare ričete i slastice, a za kraj su nam otpjevali skoro zaboravljenu mljetsku kolendu.

Nezaobilazan dio slatkog tjedna bilo je naravno i natjecanje za najbolju kontonjatu, mantalu, arancine i bruštulane mjendule. Ocjenjivački sud, sastavljen od stručnjaka pod predsjedanjem prof. kulinarstva Josipa Žuvele, imao je slatki, ali težak zadak izabrati najbolje od izvrsnih delicija koje su stigle na ocjenjivanje iz različitih krajeva naše Županije. U kategoriji kontonjate bilo je 15 različitih proizvoda, u kategoriji mantale 12, u kategoriji bruštulanih mjendula 12, a u kategoriji arancina 9.  

Nagrade za najbolje delicije dobile su slijedeće natjecateljice:

Nagrade za kontonjatu:
1. Zlatna plaketa : Mirjana Handabaka
2. Srebrena plaketu dijele:
•Dubrovačka kuća d.o.o.
•Paulina Klokoč
3. Brončana plaketa: OPG Đano
 
Nagrade za mantalu:
1. Zlatna plaketa: Agroturizam Klaić
2. Srebrena plaketa: Nike Ivaniš
3. Brončana plaketa: Terezija Pendo
 
Nagrade za bruštulane mjendule:
1. Zlatna plaketa: Dubrovačka kuća d.o.o.
2. Srebrena plaketa: Mirjana Handabaka
3. Brončana plaketa: DEŠA – Dubrovnik

Nagrade za arancine:
1. Zlatnu plaketu dijele:
2.Dubrovačka kuća d.o.o.
3.DEŠA – Dubrovnik
2. Srebrena plaketu dijele:
1. Ani Miletić
2. Katarina Gaće
3. Brončana plaketa: Ani Miletić
Posebno priznanje zaslužili su  Eko Omblići za sudjelovanje na natjecanju za najbolje arancine.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: .
  • Objavljen: 20.12.2013 17:27
  • Posljednja izmjena: 20.12.2013 17:28

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.