REDAKCIJA, 7. ožujka 2011. - Zvuči previše dobro da bi bila istina - u budućnosti bi kolači i čokolada trebali pomoći pretilim osobama da izgube višak kilograma.
Ipak, proizvođači hrane tvrde kako su otkrili sastojak u feferonima koji bi mogao biti dodan u svaki slatkiš i tako ideju s početka priče pretvoriti u stvarnost.
Ovaj 'čudesni' ekstrakt poznat kao dihidrokapsiat (DCT) ubrzava metabolizam te pomaže u trošenju kalorija. Već je dodavan u tablete za mršavljenje koje su prodavane u Japanu i SAD-u, no sad bi se mogao koristiti i kao dodatak prehrani, što je fantastično.
Sastojak, koji je inače neukusan, jedan je od nekoliko kemijskih spojeva poznatih kao kapsinoidi koji se mogu naći u određenim vrstama feferona.
Naravno, tu su činjenicu odmah iskoristili Japanci koji već kuju planove da ovaj sastojak iz feferona dodaju u čokolade i druge slatkiše. Preliminarna istraživanja su već pokazala kako to neće štetiti zdravlju, a sad je, što se tiče Europe, na Europskoj komisiji da odluči hoće li dozvoliti prodaju ovih proizvoda. Bude li odluka pozitivna, proizvodi s DCT-om ubrzo bi se mogli naći na policama u supermarketima.
Pojedini stručnjaci, međutim, navode kako će učinci biti minimalni, odnosno da mršavljenje neće ići baš tako kako se misli, na osnovu uzimanja ovih proizvoda. Čak i iz japanskog proizvođača hrane, Ajinomota, navode kako će za gubljenje viška kalorija uz konzumiranje njihove hrane s DCT-om biti potrebno voditi zdrav život i paziti na prehranu.
(PortalOko)
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.