soli u hrani može spriječiti nekoliko milijuna preuranjenih smrti diljem svijeta.
'Sol i cigarete su otprilike izjednačene kao uzroci smrti u svijetu', tvrdi profesor kardiovaskularne medicine iz Londona, Graham MacGregor. Sol je važan sastojak za održavanje zdravlja, ali nam je dnevno potrebno oko 350 miligrama.
Amerikanci, npr. dnevno konzumiraju oko 3.500 miligrama soli. Većina soli koju konzumiramo se skriva u obrađenoj i već pripremljenoj hrani. Primjerice, vrećica čipsa sadrži oko 250 miligrama soli, ali u konzervi povrća ima oko 1.000 miligrama. Brza hrana može sadržavati i do 2.000 miligrama soli.
Ako bi svatko smanjio unos soli dnevno za 2.000 miligrama, mogli bismo spriječiti 1.25 milijuna smrti od moždanog udara i 3 milijuna smrti od kardiovaskularnih bolesti svake godine samo u Velikoj Britaniji. Ako bi svaki Amerikanac smanjio unos za 1.200 miligrama dnevno, SAD bi uštedio oko 24 milijarde dolara za zdravstvo.
'Uz dodatak soli jeftina i loša hrana ima bolji okus. Od soli ožednimo, pa je ona važna za industriju pića. Također, meso od soli nabubri pa je proizvođači često koriste kako bi prodali teži komad mesa slabije kvalitete', kaže MacGregor, koji naglašava kako korisnici ne mogu toliko utjecati na količinu soli koju unose u organizam jer jednostavno - ne znaju gdje se sve nalazi.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.