Zato, ako ih jedete na redovnoj bazi – bolje prestanite odmah!
Nova studija objavljena u Nature Communications otkrila je da kada je kontrolna skupina Južnoafrikanaca iz seoskih područja prešla na tzv američki način prehrane (fast food, jako obrađena hrana) samo na dva tjedna, bakterije u njihovim crijevima toliko su se promijenile da im je visoko narastao rizik dobivanja raka debelog crijeva! Da, u samo dva tjedna!!!
U svrhu studije, istraživači su zamolili 20 obožavatelja američkog fast fooda da na 2 tjedna zamijene način prehrane s ljudima iz ruralnih područja Južne Afrike. Vidljivo primjetne promjene u biomarkerima rizika raka debelog crijeva bile su uočene kod obje skupine.
Iako zvuči zastrašujuće, daje i dodatnu nadu jer šteta može biti umanjena.
Amerikanci su počeli jesti hranu bogatu vlaknima, niskomasnu afričku dijetu s puno mahunarki, dok su Južnoafrikanci jeli visokomasnu, siromašnu vlaknima zapadnjačku dijetu, s dosta burgera i pomfrita.
Nije teško pogoditi koja je dijeta bolja, no iznenađujuće je kojom brzinom tijelo reagira na namirnice!
U samo 2 tjedna, promjena prehrane iz zapadnjačke u tradicionalnu afričku bogatu vlaknima, siromašnu mastima smanjila je biomarkere rizika od dobivanja raka debelog crijeva, pokazujući da nikada nije prekasno modificirati način ishrane u svrhu smanjivanja rizika od dobivanja raka debelog crijeva – izjavio je glavni istraživač Dr. Stephen O’Keefe za “The Age”.
Članak u cijelosti pročitajte
OVDJE.