Sokovi su izvrsni za jutarnje buđenje ili večernje opuštanje te kao lagan međuobrok tijekom dana. Cijediti se mogu gotovo sve vrste voća, ali i povrća koje se svakako preporučuje jer sadrži drukčije kombinacije vitamina i minerala nego voće.
Ne zaboravite da sokovi nisu zamjena za voće i povrće u cjelovitom obliku nego dobrodošla nadopuna uravnoteženoj prehrani. U sokovima je najbolje uživati umjereno i pijuckati ih polako, “guštajući“ u bogatstvu okusa.
1. Najpraktičniji su sokovnici u koje možete ubaciti cijele plodove bez rezanja i čišćenja sjemenki. Pri kupnji sokovnika pazite da se može jednostavno rastaviti i sastaviti, kako biste ga mogli što lakše očistiti.
2. Po mogućnosti pripremajte sokove od prirodno uzgojenih plodova, kako biste izbjegli štetnu “kemiju“.
3. Prije stavljanja u sokovnik, plodove dobro operite i po potrebi očistite. Imajte pri ruci četku za ribanje voća i povrća, nož i dasku za guljenje i rezanje, kuhinjsku vagu, vrč za mjerenje tekućine.
4. Nemojte pripremati velike količine jer svježi sok brzo oksidira. Ostatak odmah stavite u hladnjak.
5. Sokovi od povrća često su snažnih okusa, no oni se izvrsno mogu “omekšati“ sokom mrkve ili jabuke, piše
ordinacija.hr6. Živopisne boje sokova najbolje dolaze do izražaja u prozirnim čašama. Sokove dodatno možete ukrasiti bobicama, narezanim plodovima, grančicama začinskog bilja...
7. Za rashlađivanje, sokom možete preliti zdrobljeni led ili miksati sokove s malo leda.
8. Sok od svakog ploda u pravilu se cijedi zasebno, a potom ih žlicom ili štapićem pomiješajte u čaši ili u vrču.