U istraživanju je sudjelovalo više od 5.000 muškaraca i žena, kojima su znanstvenici, tijekom razdoblja od 6 godina, putem laboratorijskih pretraga mokraće mjerili razinu natrija, prenosi centar zdravlja.
Tijekom tog vremena, znanstvenici su kod 878 sudionika otkrili visoki krvni tlak.
Znanstvenici su ustanovili da su osobe, kojima je dijagnosticiran visoki krvni tlak, imale pretjeranu razinu soli u mokraći, kao i pretjeranu razinu mokraćne kiseline i albumina koji su pokazatelji oštećenja krvnih žila.
Sudionici koji su konzumirali najveću količinu soli, imali su 21% veći rizik od nastanka visokog krvnog tlaka, za razliku od sudionika s najnižim unosom soli.
Sudionici s visokom razinom mokraćne kiseline su imali za 32% veći rizik od nastanka visokog krvnog tlaka, a oni s visokom razinom albumina imali su za čak 86% veći rizik od nastanka visokog krvnog tlaka.
Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu Circulation, ističu važnost zdrave prehrane i umjerene konzumacije soli.
Preporučena dnevna doza soli je oko 6g, što je otprilike 1 žličica. Najveći problem je što se sol unosi i nesvjesno, ne samo tijekom začinjavanja hrane koja se priprema, jer razna gotova jela (sir, naresci) u sebi sadrže visoku razinu natrija, a na to često zaboravljamo.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.