Šparoge su bile cijenjena delicija još u doba stare Grčke i Rima, a slobodno ih i danas možemo nazvati oružjem zdravlja budući da je njihov spektar hranjivih tvari doista spektakularan, pišu
finirecepti.net.hrNa koji god način ih volite pripremati i konzumirati, šparoge na vrlo jednostavan način možete uključiti u svoju prehranu. Osim što su niskokalorične i bogate vlaknima, šparoge jačaju vaš imunitet te su snažan izvor antioksidansa. Najsnažniji od njih zove se glutation, i pomaže organizmu razgraditi kancerogene tvari što ga čini izvrsnim sastojkom za detoksikaciju.
Također, svježe ubrane šparoge sadrže velike količine vitamina A, C i E, koji pomažu organizmu u borbi protiv raznih infekcija, a sadrže i visoke razine amino-kiselina koje imaju ulogu prirodnog diuretika. Učestalijim uriniranjem ne samo da se izbacuje nepotrebna voda već se organizam rješava i viška soli. Ovo može imati pozitivan učinak na regulaciju krvnog tlaka, a pomaže i kod kontroliranja nekih bolesti povezanih sa srcem.
Zelene ili bijele šparoge?
Ako ste se ikada pitali zašto šparoge možemo pronaći i u bijeloj varijanti odgovor je vrlo jednostavan. Bijele šparoge jednostavno nisu imale dovoljno sunčeve svjetlosti dok su rasle (zbog toga nisu dobile prepoznatljivu zelenu boju), ali zapravo nema nikakve razlike između ove dvije vrste šparoge – imaju potpuno isti okus i hranjive vrijednosti.