Boravak bliskoistočnog omanskog državnika u Dubrovniku počeo je s pratnjom od četiristotinjak ljudi, a do kraja boravka najavljenog za 5. svibnja brojka će narasti na 600. Ekskluzivnog je gosta jahta “Al Said”, jedna od pet najvećih na svijetu, u dubrovačkoj luci Gruž čekala od 30. ožujka, kao i nešto skromniji prateći brod za logistiku “Fulk Al Salamah”, dug 130 metara. No, svejedno dovoljno velik da prihvati dva helikoptera i desetak mercedesa S klase, svjedoče Dubrovčani.
Dio sultanovih gostiju, među kojima su i omanski ministri i drugi visoki dužnosnici, smješten je u dubrovačkim hotelima.
Oko 50 ih navodno boravi u “Hilton Imperijalu” te tridesetak u hotelu “Libertas Rixos”. Zasigurno ne spavaju u najjeftinijoj “Hiltonovoj” sobi od dvjestotinjak eura po noći, što u hotelu ne žele potvrditi zbog, kako kažu, zaštite privatnosti i identiteta svih svojih gostiju.
Riba iz Omana
Nešto je lakše, međutim, doznati što prebogati gost iz Omana voli jesti.
– Ujutro želi isključivo svježe mlijeko, jogurt, kroasane, francuski i obični kruh. Tražio je i arapski kruh, koji nije sličan našem, međutim, u Dubrovniku ga nema. Sve to mora biti na brodovima već do šest sati. Za sultanovu jahtu i prateći brod ide i jako puno voća i povrća, u tjedan dana to će zasigurno biti nekoliko tona jagoda, dinja, grožđa, borovnica, ananasa... Ali ne i pitaja (dragon fruit), voća koje su tražili, ali ga kod nas nema. Tegljači s voćem stižu i iz Njemačke, a meso i riba iz Omana - priča Dubrovčanin koji je uključen u lanac opskrbe omanskih brodova. U narudžbenicama je za hrvatske dobavljače i domaće začinsko bilje, a naročito je traženo ukiseljeno povrće te posebice – feferoni. Namirnice se sortiraju u tri skupine: za prateći brod, jahtu i osobno sultana i najbližu pratnju, kamo ide - najbolje od najboljeg.