Agrumi su daleko poznati kao voće bogato nutrijentima, poput vitamina C, čija se konzumacija preporučuje kako bismo osnažili imunitet i pripremili se za sezonu prehlade i gripe.
Citrusi ili agrumi plodovi su toplih tropskih i suptropskih podneblja, a karakterističnog su kiselkastog i osvježavajućeg okusa. Agrumi su naprosto krcati bioaktivnim sastojcima: flavonoidima, karotenoidima, sterolima, limonoidima, vitaminom C itd. Upravo su ove sastavnice odgovorne za antikancerogeno svojstvo citrusa, uključujući zaustavljanje raka debelog crijeva ili raka dojke. Pod citrusno voće spadaju blago kiselkasti i sočni plodovi: naranča, mandarina, limun, limeta, grejp, satsuma, klementina i svi njihovi hibridi.
Iako je voće samo po sebi bogato flavonoidima, njihova se najveća koncentracija nalazi u bijeloj kori s unutrašnje strane kore. Najčešće ju bacamo jer ima gorki okus, a nismo ni svjesni koliko nam ona znači za zdravlje!
Jedan od bitnijih flavonoida je naringenin kojeg nalazimo u svim citrusima, ali i kori rajčice. Istraživanja su pokazala kako on može popraviti oštećenje DNK koje vodi raku ili, primjerice, može stimulirati jetru na sagorijevanje dodatne masnoće i tako olakšati mršavljenje. Ovaj flavonoid je također snizio razinu triglicerida i kolesterola u istraživanju nad životinjama, stoji u časopisu Natural News, prenosi
ordinacija.hr
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.