Suhe smokve slastan, ali i zdrav zalogaj. Izvrstan su izvor minerala, poput kalcija, bakra, kalija, mangana, željeza, selena i cinka. Sadrže i više kalcija nego kravlje mlijeko. Unosom 100 grama suhih smokava dobit ćete 640 mg kalija, 162 mg kalcija, 2,03 mg željeza i 232 mg kalija. Kalij je važan sastavni dio stanica i tjelesnih tekućina koji pomaže u kontroli otkucaja srca i krvnog pritiska. Bakar je, kao i željezo, potreban u proizvodnji crvenih krvnih ćelija i za staničnu oksidaciju.
Zbog velike količine bakra koju sadrži preporučuje se onima koji pate od anemije, jer bakar potiče bolju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a zbog koncentracije kalija regulira krvni tlak.
Suhe smokve su borac protiv osteoporoze i samo desetak ovih plodova dnevno preventivno utječe na gubitak koštanog tkiva. Usporava starenje, bori se protiv slobodnih radikala, bogata je antioksidansima, ubrzava metabolizam i još mnogo toga.
S konzumacijom suhih smokava trebaju biti oprezni dijabetičari, ali i oni koji imaju problem s debljinom jer suhe smokve imaju čak pet puta više kalorija od svježe smokve. /Ivana Galešić/Namirnice.ba/
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.