Što bi rekli Amerikanci, juha je nova kava. Dokaz je i niz ugostiteljskih objekata specijaliziranih za juhe, pred kojima se čeka u redu za porciju "to go".
U čemu je stvar? Zahvaljujući mekom tkivu koje obavija kosti, juha od kostiju puna je aminokiselina i kolagena koji pomažu tijelu da izgradi zdrave kosti, kožu i kosu te da se lakše bori protiv prehlade, gripe i bolova.
Dugim iskuhavanjem kostiju oslobađaju se minerali poput kalcija, fosfora, magnezija, kalija i natrija, koji pomažu u borbi protiv umora, tjeskobe i nesanice te blagotvorno djeluju na probavni sustav.
Osim toga, šalica ima samo 86 kalorija, što je bolje od kave s mlijekom koja dasrži od sto kalorija naviše.
Oni koji su se s kave "prešaltali" na juhu tvrde da im je ispijanje 2-3 šalice dnevno donijelo vidno poboljšanje tena i noktiju te obilje energije. Tvrde da se osjećaju manje tromo i da im se oporavila probava, kao i da, ispijajući juhicu između obroka, manje žude za grickalicama i slatkišima.
Evo savjeta za spravljanje: goveđe kosti najprije malo prepecite pa ih podlijte i dugo kuhajte (bar 12 sati) s puno češnjaka, korjenasog povrća i pasiranih rajčica, a pred kraj kuhanja dodajte malo čilija, đumbira i po želji malo soka od limete.
Možete ju spraviti i od piletine, no u tom slučaju postupak je malo drugačiji: preskočite pečenje i skratite kuhanje na 8-10 sati, a na kraju dodajte svježi peršin.
Neki stručnjaci navode da je dobro na početku kuhanja u lonac dodati malo jabučnog octa, kako bi se minerali bolje izvukli iz kosti te da prva dva sata kuhanja treba redovito obirati masnoću i pjenu koja se stvara na vrhu. Što se tiče količine kostiju, treba ih puno: najbolje je napuniti lonac i doliti vode da prekrije kosti. Zvuči skupo? Pa baš i nije, osobito ako uzmete u obzir da se ovakva juha može očuvati i po tjedan dana u hladnjaku, a osim za pijuckanje možete ju koristiti za kuhanje rižota i drugih jela, jer se, u kulinarskom smislu, zapravo radi o temeljcu.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.