Znanstvena studija Keck School of Medicine i Sveučilišta Južne Kalifornije napravila je test na 24 odrasle osobe koji su pili sok zaslađen fruktozom ili glukozom, vrsti šećera koje se nalaze u složenim ugljikohidratima cjelovitih žitarica, povrća i voća. Nakon toga, sudionicima su pokazane fotografije visoko-kalorične hrane poput čokoladne torte te pomoću slikovne tehnologije za praćenje moždanih područja koji utječu na apetit, promatrali promjene na mozgu. Usporedno s tim, korišteni su i krvni testovi te upitnici za sudionike u kojima su sami ocjenjivali svoju glad.
Iako su oba pića sadržavala isti broj kalorija i šećera kao desetak naranči, konzumenti pića s glukozom imali su više razine šećera i inzulina u krvi, koje su povezane sa sitosti, nego oni konzumenti pića s fruktozom. Zanimljivo je da su konzumenti fruktoze imali veće promijene na mozgu kad je u pitanju glad. Zaključeno je da fruktoza povećava želju u ljudi za hranom.
Krivci su hormoni
'Kada konzumiramo glukozu, u tijelu se povećava broj hormona koji suzbijaju apetit i daju nam osjećaj sitosti. Ako konzumiramo čistu fruktozu, 'proizvodnja' dotičnih hormona se usporava, točnije ne odvija.', objašnjava autorica studije Kathleen Page, MD, profesor interne medicine.
Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo ima li čvrsta fruktoza isti učinak kao i tekuća fruktoza. To ne znači da voće trebate izbaciti iz prehrane. Baš suprotno, voće sadrži vlakna, koja usporavaju apsorpciju fruktoze i donose osjećaj sitosti. Jedite voće s nekom vrstom proteina (kao što je maslac od kikirikija ili sir). Kombinacija će vas zasititi i to je baš ono što pametni snack treba odraditi.