Uzroci mnogobrojni

TIHI UBOJICA: Svaka treća osoba boluje od ove bolesti!

Boli vas glava, umorni ste, smeteni, osjećate promjene vida, anksiozni ste, blijedi, osjećate bolove u prsnom košu i lupanje srca, a često vam i zuji u ušima? Pridružite se velikom broju oboljelih od hipertenzije, tj. povišenog krvnog tlaka, bolesti koja može uzrokovati bolesti srca, mozga, oka i bubrega, a od koje u Hrvatskoj boluje 45 posto muškaraca i 43 posto žena.

TIHI UBOJICA: Svaka treća osoba boluje od ove bolesti!
No u snižavanju tlaka, uz brojne lijekove, mogu vam pomoći i ove namirnice:

1. Repa

Nemojte je samo jesti, možete je i piti. Ljudima s visokim tlakom koji su pili dva decilitra soka od repe, sljedeća 24 sata tlak bi se spustio za 10 milimetara stupca žive. Iako je istraživanje u kojem je ovo dokazano bilo relativno malo (te nisu proučavani učinci dugotrajnog konzumiranja repe), druga istraživanja su pokazala da konzumiranje namirnica bogatima nitratima, poput repe i zelenog lisnatog povrća, može pomoći osobama s povišenim tlakom, proširujući krvne žile i pomažući protoku krvi.

2. Orasi

Iako se odavno zna da su zdravi, odnedavno je poznato i da snižavaju krvni tlak. Odrasle osobe koje su jele pola šalice oraha svakodnevno tijekom četiri mjeseca imale su bolju prokrvljenost, niži tlak i uži struk. Naime, nevjerojatno zvuči, ali iako su unosili više od 350 kalorija u organizam u orasima svaki dan, nisu se udebljali. Uz pomoć oraha, u organizam su pak unosili zdrave masnoće, magnezij i vlakna.

3. Lanene sjemenke

Konzumiranje po tri velike žlice ovih zdravih sjemenki, svakodnevno tijekom šest mjeseci, pomoglo je ljudima koji boluju od hipertenzije da smanje tlak u prosjeku za 10%. Znanstvenici vjeruju da protuupalno djelovanje omega-3 kiselina u kombinaciji s fitoestrogenom i vlaknima može biti razlog zašto je lan dobar za krvni tlak.

4. Prekrižite meso

Nije unošenje namirnice, ali znajte da vegetarijanci imaju niži krvni tlak u odnosu na ljude koji jedu meso. Ako se ne možete odreći mesa baš nikako, pokušajte za početak meso izbaciti s jelovnika barem jedan dan u tjednu.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: net.hr
  • Objavljen: 29.08.2014 10:16
  • Posljednja izmjena: 29.08.2014 10:11
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.