Zdravlje

TOP OSAM: Namirnice koje su najčešći uzročnik alergijskih reakcija

Alergijske reakcije najčešće su u prvim godinama života. Iako alergiju mogu izazvati gotovo sve namirnice, glavni su krivci mlijeko, orašasti plodovi, jaja i školjke. U nastavku pročitajte više o alergijskoj hrani!

TOP OSAM: Namirnice koje su najčešći uzročnik alergijskih reakcija
Neželjene reakcije na hranu mogu se podijeliti u dvije osnovne skupine: toksične i netoksične. Toksične reakcije javljaju se u svakog tko pojede određenu količinu hrane zaražene bakterijama ili toksinima. Netoksične reakcije javljaju se u preosjetljivih osoba, a mogu biti alergijske i nealergijske.

Iako možete biti alergični na skoro svu hranu, 90 posto djece alergično je upravo na ove proizvode:

1. Kravlje mlijeko
2. Jaja
3. Kikiriki
4. Proizvode od soje
5. Orašaste plodove
6. Pšenicu
7. Ribe, školjke i rakove
8. Voće i povrće su rjeđi uzročnici alergijskih reakcija

Kako se manifestiraju alergijske reakcije na hranu?

Simptomi alergije na hranu su svrbež, iritacija, blage otekline na ustima, jeziku i grlu. Možete osjetiti grčeve, mučninu, povraćanje i proljev. Simptomi obično nestaju u roku nekoliko minuta. Kod malog broja ljudi (1 do 2 posto) može doći do anafilaktičkog šoka.

Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 22.09.2013 14:35
  • Posljednja izmjena: 22.09.2013 14:41

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.