Pinca ili sirnica, keksi od badema i oraha, dubrovačka "ljepotica" rozata, još jedanput ćemo vas podsjetiti na recepte tradicionalnih kolača koji će i ovoga Uskrsa biti nezaobilazni na blagdanskoj trpezi. U uskrsno jutro na blagoslov se nosi pinca ili sirnica, koja posebnu čar duguje žutoj boji i specifičnom slatkom okusu, piše
zena.hr
U Dalmaciji je poznatija pod nazivom sirnica, a u Istri i Primorju pinca. Pince starijih receptura karakterizira jaka žuta boja zbog velikog broja jaja. U Dalmaciji su u nju stavljali i šafran kako bi bila što žuća. Za nju je bitno da tijesto bude čvrsto, ali ne pretvrdo. Prije pečenja se premaže sa žumanjkom i rasiječe po sredini kako bi tu kasnije stala pisanica. Možete ju zamijesiti već na Veliki petak dok pripremate posna jela.
SirnicaSastojci:
1,5 kg glatkoga brašna
100 g svježeg kvasca
300 g maslaca
400 g šećera
8 žumanaca
2 vanilin šećera
sol
limunova korica, korica naranče
2-3 žlice rakije
kocka šećera
jaja za premazivanje
Priprema:
Izmrvljeni kvasac izmiješajte s malo šećera, malo ugrijanog brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da uzraste. Brašno ugrijte i s maslacem sitno razmrvite. Napravite u sredini jamicu i dodajte šećer, žumanca, vanilin šećer, sol, struganu limunovu koricu i na kraju uzrastao kvasac. Po potrebi dodajte malo toplog mlijeka. Umijesite čvršće tijesto i dobro ga izradite te pokriveno stavite na toplo mjesto da se diže 4-5 sati. Dignuto tijesto razdijelite na 3-4 dijela i svaki oblikujte u okrugle oblike, sirnice. Oblikovane sirnice stavite na pergament papir i pokrivene držite na toplome dok ne udvostruče volumen. Zatim svaku zarežite nožem u tri dublja reza od sredine prema kraju , premažite jajetom i pospite grubim šećerom. Pecite u vrućoj pećnici na 180- 200 stupnjeva oko 45 minuta.
Istarska pincaSastojci:
1 kg brašna
30 dkg svježeg kvasca
3 jajeta
2 žumanjka
7 dl mlijeka
100 g grožđica
200 g šećera
vanilin šećer
80 g maslaca
0.5 dl rakije
kora od limuna
sol
Priprema:
Kvasac i 1 žilicu šećera otopiti u 1 dl mlakog mlijeka i ostaviti na toplom da se kvasac digne. U prosijano brašno dodati kvasac, šećer, vanilin šećer, sol, 2 cijela jaja, 2 žumanjka, rastopljen maslac, grožđice, rakiju, naribanu koricu od limuna i toliko mlijeka da se umijesi glatko, ne suviše tvrdo tijesto. Tijesto ostaviti na toplom mjestu da se digne, zatim ponovo promijesiti i oblikovati u okrugli kruščić. Staviti ga u maslacem namazani lim za pečenje i ponovo ostaviti oko 20 minuta na toplom mjestu. Po vrhu razrezati križ i premazati razmućenim jajetom. Peći u pećnici na temperaturi od 180C oko 1,5 sati. Pečenu pincu još toplu posipati šećerom u prahu.
Dubrovačka rozataSastojci:
jaja 12 komada
šećer (kristal) 0,22 dkg
mlijeko 1 l
vanilija (štapić) 1 komad
slatko vrhnje 0,35 l
šećer (u kristalu za karamel) 0,12 kg
bademi (jezgra) 0,10 kg
grožđice 0,07 kg
rum 0,02 l
ušećerene kore naranče (arancini)
Priprema:
Mlijeko i vanilija se prokuhaju. U posebnu zdjelu stave se jaja i šećer te izmiješaju. Prokuhano mlijeko se procijedi, malo ohladi i lagano dodaje u zdjelu s jajima uz neprestano miješanje. Sve se izmiješa vodeći računa da se ne stvara pjena na površini. Ostatak šećera karamelizira se i njime oblože dna i strane oblika (kalupa). Tako obloženi kalupi napune se izmiješanom smjesom i stave u srednje zagrijanu pećnicu u vodenu kupku da se krema stegne. Kad je rozata upola zgrušana u sredinu kalupa ubaci se nekoliko grožđica namočenih u rum da ostanu u sredinu oblika. Gotova rozata izvadi se i ohladi, a zatim se stavi hladiti u hladnjak preko noći. Istrese se iz oblika, a preko nje ocijedi se tekućina rastopljenog karamela. Ukrasi se tučenim slatkim vrhnjem, ušećerenim tankim trakama domaće naranče i pospe krupnije sječenim oljuštenim i poprženim bademima.