Trik za snalaženje među policama u dućanu nije samo u tome da tražite kvalitetnu hranu, nego i da proučite što sve sadrže te namirnice, pokušavajući pronaći sastojke i hranjive tvari koje će vam omogućiti da se hranite pametno, a ne da s mukom držite dijetu.
Svladajte terminologijuŠto manje, to bolje. Općenito, manji broj etiketa i sastojaka znači da je hrana kvalitetnija. Prirodne namirnice koje rastu izravno iz tla najčešće ne trebaju mnoštvo etiketa. Zbog toga je svaki domaći proizvod općenito kvalitetna hrana. (Napomena: uvjerite se da su namirnice ukusne, imaju zdrav miris i da nisu premazane voskom; takve su poput barbika – sjajno izgledaju, ali nemaju gotovo ništa u sebi. Često im je i okus slabiji, a hranjiva vrijednost niža.)
Okrenite ambalažu. Zanemarite ono što piše na prednjem dijelu omota i okrenite ga kako biste pročitali etiketu i popis sastojaka. »Ne sadržava masnoće« ili »ne sadržava transmasne kiseline« zvuči kao pravi san za osobu na dijeti, ali namirnice koje ne sadržavaju masnoće (osobito preljevi za salate) mogu biti krcati šećerom. Još jedno upozorenje: ne znači da je neka namirnica napravljena djelomično ili u potpunosti od cjelovitih žitarica samo zato što »sadržava cjelovite žitarice«. Najvažnije: čak ni sve ono što izvana vidite na novom automobilu ne otkriva što vas čeka iznutra – može izgledati zavodljivo, ali zapravo morate provjeriti što se nalazi ispod haube kako biste znali kakav je. Popis sastojaka dat će vam sve odgovore.
Pripazite na uljeze. Popisi sastojaka mnogih namirnica pokušavaju vas zavarati – svakako da neće vikati na sav glas: »Trenutačno izaziva srčani udar!«, ali ipak upozoravaju na opasnosti. Evo na što trebate osobito pripaziti:
Šećeri. Dekstroza, saharoza i ostalo što završava na »oza«. Tu se ubraja i manitol, kao i ostali sastojci koji završavaju na »ol«. To su alkoholi koji se brzo pretvaraju u šećer. Držite se podalje od namirnica koje sadržavaju više od četiri grama šećera po obroku. Čak su i prirodni šećer, poput melase, šećeri, stoga ni njih ne biste trebali uzimati više od četiri grama po obroku, osim ako nije riječ o samom voću (voće je iznimka, jer sadržava mnogo hranjivih tvari).
Masti. Osim zasićenih masnih kiselina (manje od četiri grama po obroku) i transmasnih kiselina (sve ih trebate izbjegavati), trebali biste izbjegavati i ostale namirnice s masnoćama, pod nazivima djelomično hidrogenizirano, palmino i kokosovo ulje.
sensa
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.