Trikovi

Tri savjeta za čitanje sastojaka na prehrambenim proizvodima

Nazivi namirnica zvuče sjajno sve dok ne pročitate etiketu i ne otkrijete da ne sadržavaju ništa osim šećera i zasićenih masnoća, uredno sakrivenih iza nerazumljivih imena.

Tri savjeta za čitanje sastojaka na prehrambenim proizvodima
Trik za snalaženje među policama u dućanu nije samo u tome da tražite kvalitetnu hranu, nego i da proučite što sve sadrže te namirnice, pokušavajući pronaći sastojke i hranjive tvari koje će vam omogućiti da se hranite pametno, a ne da s mukom držite dijetu.

Svladajte terminologiju

Što manje, to bolje. Općenito, manji broj etiketa i sastojaka znači da je hrana kvalitetnija. Prirodne namirnice koje rastu izravno iz tla najčešće ne trebaju mnoštvo etiketa. Zbog toga je svaki domaći proizvod općenito kvalitetna hrana. (Napomena: uvjerite se da su namirnice ukusne, imaju zdrav miris i da nisu premazane voskom; takve su poput barbika – sjajno izgledaju, ali nemaju gotovo ništa u sebi. Često im je i okus slabiji, a hranjiva vrijednost niža.)

Okrenite ambalažu. Zanemarite ono što piše na prednjem dijelu omota i okrenite ga kako biste pročitali etiketu i popis sastojaka. »Ne sadržava masnoće« ili »ne sadržava transmasne kiseline« zvuči kao pravi san za osobu na dijeti, ali namirnice koje ne sadržavaju masnoće (osobito preljevi za salate) mogu biti krcati šećerom. Još jedno upozorenje: ne znači da je neka namirnica napravljena djelomično ili u potpunosti od cjelovitih žitarica samo zato što »sadržava cjelovite žitarice«. Najvažnije: čak ni sve ono što izvana vidite na novom automobilu ne otkriva što vas čeka iznutra – može izgledati zavodljivo, ali zapravo morate provjeriti što se nalazi ispod haube kako biste znali kakav je. Popis sastojaka dat će vam sve odgovore.

Pripazite na uljeze. Popisi sastojaka mnogih namirnica pokušavaju vas zavarati – svakako da neće vikati na sav glas: »Trenutačno izaziva srčani udar!«, ali ipak upozoravaju na opasnosti. Evo na što trebate osobito pripaziti:
Šećeri. Dekstroza, saharoza i ostalo što završava na »oza«. Tu se ubraja i manitol, kao i ostali sastojci koji završavaju na »ol«. To su alkoholi koji se brzo pretvaraju u šećer. Držite se podalje od namirnica koje sadržavaju više od četiri grama šećera po obroku. Čak su i prirodni šećer, poput melase, šećeri, stoga ni njih ne biste trebali uzimati više od četiri grama po obroku, osim ako nije riječ o samom voću (voće je iznimka, jer sadržava mnogo hranjivih tvari).
Masti. Osim zasićenih masnih kiselina (manje od četiri grama po obroku) i transmasnih kiselina (sve ih trebate izbjegavati), trebali biste izbjegavati i ostale namirnice s masnoćama, pod nazivima djelomično hidrogenizirano, palmino i kokosovo ulje.
sensa
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 17.08.2014 10:39
  • Posljednja izmjena: 17.08.2014 10:40

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.