Gastronomija

Tri savršena proljetna rješenja što s mladim krumpirom /FOTO/

Ono što svi traže - jednostavno, brzo i ukusno.

Nešto kao pole, ali bez maslaca. Autorica bloga Hrana i veselje zapekla je mladi krumpir sa slaninom. Kao preporuča se dodatak-komad grabancijaša i natrgati ga na još vruće krumpiriće. Svakako će biti još finiji ako na još vruće krumpire stavite malo maslaca. Odlično rješenje i ako dođe nenajavljeno društvo pa poslužiti uz dobro ohlađeno pivo.

Recept: Mladi krumpir sa slaninom i začinima
10ak mladih krumpira manje do srednje veličine, pripazite da budu podjednake veličine
10 dag slanine
velika žlica maslaca ili druge masnoće (ulje, mast)
začinsko bilje po želji
sol, papapar, čili

Krumpire očistite i nasjeckajte na ploškice oko 3 mm. Nije ih potrebno guliti već oprati i lagano izribati žičanom četkom. Slaninu nasjckajte na ploškice veličine ploškica krumpira. Maslac otopite na laganoj vatri pa mu dodajte nasjeckano začinsko bilje koje volite te sve prelijte preko krumpira i dobro izmiješajte.

Kalup ili protvan malo namastite ili prekrijte papirom za pečenje pa složite ploškice krumpira djelomično jednu preko druge, ubacujući mjestimično pancetu. Nemojte pretjerivati s masnoćom koju dodajete krumpiru jer će je i špek pustiti prilikom pečenja.

Kobinacija začinskog bilja može biti mala grančica ružmarina i par grančica majčine dušice prije pečenja te vlasac, korijander i peršin nakon što su krumpiri bili gotovi.


Salata od sipe sa šparogama, krumpirom i mladim češnjakom
1 kg sipe
1 svežanj zelenih šparoga
2 krumpira
2 mlada češnjaka
maslinovo ulje
vinski ocat
sol
papar

Koraci pripreme
- Sipu skuhajte zajedno s krumpirom u kori.
- Kada se ohlade, narežite ih na kolutove i začinite octom, maslinovim uljem, solju i paprom.
- Šparoge kratko prokuhajte u kipućoj vodi, položite ih na sipu i krumpir, pokapajte maslinovim uljem, octom i sve pospite mladim češnjakom.


Mladi krumpir pečen u pokrovu od soli
Kupite si dvije kutije krupne morske soli (sol nakon pečenja možete sačuvati i za sljedeći put). Pečenje u pokrovu od soli pomaže namirnici da zadrži svu vlagu jer se tijekom pečenja sol stvrdne i vlaga nema kamo pobjeći nego ostaje ispod pokrova. S krumpirom baš nemate što puno zeznuti pa je idealan uvod u pečenje sa soli.

Priprema:
Ugrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pleh prekrijte krupnom morskom soli. Posložite oprani i posušeni krumpir po njoj. Prekrijte novi sloj soli po krumpirima. Pecite 30 do 45 minuta, dok u krumpir ne budete mogli lako zabosti nož. Očistite krumpir od soli pa ga začinite maslinovim uljem, paprom i majčinom dušicom.

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.