Opasan spoj

U ovim svakodnevnim namirnicama je otkrivena kemikalija koja uzrokuje nastanak tumora

U mnogim namirnicama koje svakodnevno konzumirano pronađena je kemikalija koja povećava rizik od obolijevanja od raka. Radi se o kemikaliji naziva akrilamid, a pronađena je u kavi, čipsu, prženim krumpirićima, krekerima pa i u nekim vrstama dječje hrane.

U ovim svakodnevnim namirnicama je otkrivena kemikalija koja uzrokuje nastanak tumora
Ovaj opasan spoj nastaje termičkim zagrijavanjem prilikom prženja navedenih namirnica. Njoj su najizloženija djeca zbog niže tjelesna mase.

Opasnost akrilamida sada je potvrdila i agencija Europske unije EFSA (European Food Safety Authority) koja već predlaže nove zakone kojima će se se provoditi nadzor nad prehrambenom industrijom, piše Daily Mail, a prenosi dnevnik.hr

U Velikoj Britaniji proizvođači hrane već su pod velikim pritiskom ne bi li promijenili metode obrade hrane kako bi u tom procesu nastajala što manja količina akrilamida.

A zašto je točno ovaj spoj opasan?

'Akrilamid koji se konzumira oralno apsorbira se iz gastrointestinalnog trakta i distribuira po svim vitalnim organima i tamo se metabolizira. Tako nastaje glicidamid koji je uzročnik genetskih mutacija i tumora koje smo primijetili u istraživanjima nad životinjama', objašnjava dr. Diane Bedford koja je na čelu EFSA-inog odbora koji će se baviti istraživanjem akrilamida.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 03.07.2014 15:36
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.