ma izrazito ukusno meso pa je uzgajana i cijenjena u velikim ribarskim silama poput Francuske i Italije. U Hrvatskoj je manje poznata pa se ne konzumira u velikim količinama. Međutim, ideja je što bolje upoznati javnost s njezinom kvalitetom, te potaknuti kupce na konzumaciju. Teško je navući javnost na nešto novo, dok su naviknuli na neke druge vrste s kojima su dulje upoznati i koje im odgovaraju, kako okusom tako i cijenom. Svojim okusom hama je najsličnija brancinu, jednoj od najzdravijih i najukusnijih riba ovih prostora.
Vrlo važna karakteristika ove ribe je da spada u brzorastuće vrste te da nije podložna bolestima i nametnicima. Novija su istraživanja pokazala da se hama lako prilagođava kaveznim uvjetima te postaje sve interesantnija vrsta u hrvatskoj i mediteranskoj marikulturi.
Iako je autohtona, hama je zaboravljena jadranska bijela riba. No, velika su nastojanja u poticanju i obnavljanju upoznavanja s tom vrstom. Iskusni ljubitelji ribe kažu kako je upravo hama najbolje od ribe što se nudi iz uzgoja u Hrvatskoj.
Očigledno je da postoji mnoštvo razloga da se hama ponovo uzgaja i konzumira. Nadalje, cijena kilograma hame prilično je pristupačna i iznosi 70 kuna. Bilo bi lijepo kad bi se uvrstila u jelovnike primorskih restorana i konoba kao iznimno cijenjena i kvalitetna riba, i što je vrlo važno, dostupna prosječnom džepu.
Kako bi se distribuirala na domaće tržište i kako bi bili zapažena, važno je ponuditi njezine raznovrsne proizvode. Uz već postojeće svježe filete, delikatesne dimljene filete, trebali bi se osmisliti atraktivni proizvodi koji će zaintrigirati kupce, te ih potaknuti na kupnju pa i na preporuke drugima.
Autorica: Ena Spremo, studentica Odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.