Konačno se našlo rješenje

Uspio strogo čuvani pilot projekt: Imat ćemo kamenica za izvoz u EU

Problemu nedostatka malostonske kamenice na sve kurentnijem tržištu, dodatno pojačanom zbog upravo odobrenih dozvola za slobodan ulaz ove visoko vrijedne školjke na trpeze EU-a, konačno se našlo rješenje.

Uspio strogo čuvani pilot projekt: Imat ćemo kamenica za izvoz u EU
Tim stručnjaka dubrovačkog Tehnološkog i poslovno-inovacijskog centra za marikulturu Maribic d.o.o., u strogo čuvanom pilot-projektu koji je financirao Hrvatski institut za tehnologiju, uspio je u svome mrjestilištu, prvi put u Hrvatskoj, uzgojiti mlađ europske plosnate kamenice.

Nakon dugih istraživanja i četiri manje uspješna sezonska pokušaja, projekt je rezultirao reprezentativnom količinom od 50 tisuća uzgojenih primjeraka sada već starih šest mjeseci, u prosjeku veličine od po 1,5 centimetara.

Velik posao

- Ovo je fenomenalan uspjeh i na njega smo iznimno ponosni – kaže direktor Centra dr. sc. Jurica Jug-Dujaković, pojačavajući zadovoljstvo činjenicom da su hrvatski znanstvenici uspjeli u onome što nije polazilo za rukom njihovim francuskim i španjolskim kolegama.

Naime, oni to rade, pojašnjava, sa na tržištu manje cijenjenom te za umjetni mrijest manje zahtjevnom vrstom, pacifičkom kamenicom. U praksi gledano, domaći uzgajivači kamenica, od kojih ih je najveći broj stacioniran upravo u Malostonskom zaljevu, u skoroj budućnosti više neće imati problema s nedostatkom mlađi, čija je količina posljednjih godina bila mnogo manja od potrebne. Cilj je bio usavršiti tehnologiju njezine proizvodnje i dovesti je do faze u kojoj je sposobna preživjeti u prirodnoj sredini, s karakteristikom proizvoda formiranog za tržište. Korištenjem ove tehnologije mrjestilišta bi bila sigurna baza iz koje će uzgajivači stalno moći puniti svoja uzgajališta. Značit će to, među ostalim, i mogućnost proširenja proizvodnje, pojačan izvoz tržišne kamenice, možda čak otvaranje novih radnih mjesta, ali svakako i brendiranje po svojoj kvaliteti nadaleko poznatog malostonskog školjkaša.

- Bio je to velik posao kojemu je temelje postavila dr. sc. Ana Gavrilović s projektnom ekipom. Ovom našem timu je prije pet godina uspjelo u mrjestilištu Centra uspješno proći ciklus od planktonske ličinke do prihvaćene kamenice. Riječ je o vrlo sofisticiranu, iznimno osjetljivu postupku koji traje tri do četiri tjedna. Daljnji je zadatak bio kamenicu dovesti do oblika pogodnog za nasad u komercijalnim farmama školjkaša. Oblikovanje ovog proizvoda uspjelo je u prošle godine izgrađenom, suvremeno opremljenom mrjestilištu MARIBIC-a koje vodi mag. ing. Ana Ljubičić. Nakon uhodavanja komercijalne proizvodnje, uzgajivači više neće biti suočeni s deficitom. Više neće kao do sada ovisiti samo o mlađi sakupljenoj na njima znanim prirodnim lokacijama u Malostonskom zaljevu – pojašnjava dr. Jug-Dujaković.

Sofisticiranost postupka

Namjere znanstvenika su jasne, u početnoj fazi komercijalne proizvodnje u svome mrjestilištu žele uzgajati minimalno 500-tinjak tisuća kamenica, količinu koja je dovoljna za potrebe desetak obiteljskih uzgajališta.
Dr. Jug-Dujaković kaže i kako Centar već ima vanjskog privatnog poslovnog partnera s kojim će surađivati u svim fazama proizvodnje školjkaša. Taj bi se planirani posao mogao realizirati uhodavanjem proizvodnje kroz dva do tri ciklusa. S druge strane, postojanje poslovnog partnera omogućilo bi znanstvenicima dovoljno prostora za hvatanje u koštac s novim istraživačkim projektima.

- S obzirom na sofisticiranost postupka, mogućnost da svaki uzgajivač ima svoje privatno mrijestilište bila bi jednostavno neodrživa. No zato bi se svakako isplatilo da zadruga uzgajivača trajno surađuje s MARIBIC-om ili da uz njegovu pomoć osnuje vlastito mrijestilište. Ovakav način proizvodnje mlađi u svakom slučaju znači omogućavanje uvjeta za zadovoljavanje postojećih potreba i značajno proširenje proizvodnje.
  • Autor: Slobodna Dalmacija
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 19.10.2012 10:11
  • Posljednja izmjena: 19.10.2012 09:36

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.