Gastronomija

USUSRET VELIKOJ FESTI U STONU: Stađun od kamenica!

Zimski mjeseci su pravo vrijeme za kamenice jer kad se more počne zagrijavati, one gube ukus i ništa ne vrijede. Ribari kažu da se od topline more »uzoholi«, tj. postane slanije, pa tako i kamenica bude preslana i praznija, dok se uslijed hladnoće slanost mora smanjuje pa kamenice postaju pune i slatkaste.

USUSRET VELIKOJ FESTI U STONU: Stađun od kamenica!
Čim prođe travanj, više se ne mogu jesti, jer se tada napune mliječi.Prateći godišnji ciklus, kao i mišljenje koje vlada, da se kamenice konzumiraju u mjesecima sa slovom »r« u nazivu, možemo zaključiti da postoji neka međusobna povezanost. Mjeseci sa slovom »r« su zimski mjeseci, kad je kamenica najdeblja i, prema tome i najukusnija. Ljetni su mjeseci  bez »r« i padaju u razdoblje kad se kamenica mrijesti ili neposredno iza toga, što nije najpovoljnije za kvalitet kamenice. »Malostonska« kamenica mrijesti se od ranog proljeća do kasne jeseni. U Malomu Stonu je svake godine za dan Sv. Josipa (19. ožujka) velika festa - Dan kamenica.

Kamenice su najzrelije i najukusnije u ožujku, kada se slavi blagdan Sv. Josipa, a gastro stručnjaci spominju da je kamenice najbolje služiti svježe otvorene i začinjene limunovim sokom. Sveti Josip i afrodizijačke kamenice “sljubili” su se još za vrijeme Dubrovačke Republike, kada bi i najsiromašniji sebe počastili ukusnim mesom ove cijenjene školjke, najpunije baš sredinom ožujka, oko svetačkog blagdana. /zamaslina/
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 15.03.2015 08:31
  • Posljednja izmjena: 15.03.2015 08:28

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.