Manja izmjena

Uz ovakve obroke nećete imati žgaravicu

Osjećaj paljenja u želucu može ukazivati na niz zdravstvenih problema poput loše probave, povrata kiseline, plinova i čira. U slučaju žgaravice, budite mudri i pokušajte jesti četiri ili pet manjih obroka umjesto tri velika.

Uz ovakve obroke nećete imati žgaravicu
Neugodni osjećaj paljenja u jednjaku rezultat je povrata želučane kiseline. Ako se žgaravica često ponavlja, dolazi do bolesti gastroezofagealnog refluksa ili skraćeno GERB-a. Izbjegavajte zato veće obroke koji su preteški za sfinkter jer pun želudac može pogoršati povrat kiseline.

Što uklanja žgaravicu:

Đumbir

Osim što biste trebali uzimati manje količine hrane, uz obrok je dobro jesti i đumbir. Uzimate li ga u umjerenim količinama, đumbir je jedna od boljih namirnica za suzbijanje žgaravice. Odavno se koristi kao sredstvo protiv upala te kao lijek za probavne tegobe.

Salate i kuhano povrće, no ne i rajčica

Važno je uz obroke uvijek jesti salatu. Ipak, izbjegavajte rajčice i češnjak, sir i masne preljeve. Preljevi koji su pomalo kiseli ili sadrže masnoće mogu se koristiti, no u količini od jedne jušne žlice ili manje (izmjerite, nemojte procjenjivati). Karfiol, šparoge, grašak i drugo zeleno povrće odlično suzbijaju žgaravicu.

Čajevi

Osim čaja od đumbira, možete skuhati čaj od sjemenki anisa, kima ili koromač. Dodajte dvije žličice sjemenki u kipuću vodu i ostavite 10 minuta da se namače, procijedite i popijte čaj.

Podrigivanje

Ako je nelagoda koja osjećate posljedica nakupljenih plinova podrigivanje može pomoći.

Ako imate problema sa žgaravicom izbjegavajte:

1. alkohol
2. mlijeko
3. kavu i napitke koji sadrže kofein
4. čokoladu
5. gazirana pića
6. prženu i masnu hranu
7. agrume i kisele sokove
8. paprenu metvicu
9. rajčicu
10. prejedanje bilo kojom hranom
  • Autor: magazin.net.hr
  • Foto: net.hr
  • Objavljen: 06.12.2013 11:56
  • Posljednja izmjena: 06.12.2013 11:48
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.