Neugodni osjećaj paljenja u jednjaku rezultat je povrata želučane kiseline. Ako se žgaravica često ponavlja, dolazi do bolesti gastroezofagealnog refluksa ili skraćeno GERB-a. Izbjegavajte zato veće obroke koji su preteški za sfinkter jer pun želudac može pogoršati povrat kiseline.
Što uklanja žgaravicu:
ĐumbirOsim što biste trebali uzimati manje količine hrane, uz obrok je dobro jesti i đumbir. Uzimate li ga u umjerenim količinama, đumbir je jedna od boljih namirnica za suzbijanje žgaravice. Odavno se koristi kao sredstvo protiv upala te kao lijek za probavne tegobe.
Salate i kuhano povrće, no ne i rajčicaVažno je uz obroke uvijek jesti salatu. Ipak, izbjegavajte rajčice i češnjak, sir i masne preljeve. Preljevi koji su pomalo kiseli ili sadrže masnoće mogu se koristiti, no u količini od jedne jušne žlice ili manje (izmjerite, nemojte procjenjivati). Karfiol, šparoge, grašak i drugo zeleno povrće odlično suzbijaju žgaravicu.
ČajeviOsim čaja od đumbira, možete skuhati čaj od sjemenki anisa, kima ili koromač. Dodajte dvije žličice sjemenki u kipuću vodu i ostavite 10 minuta da se namače, procijedite i popijte čaj.
PodrigivanjeAko je nelagoda koja osjećate posljedica nakupljenih plinova podrigivanje može pomoći.
Ako imate problema sa žgaravicom izbjegavajte:
1. alkohol
2. mlijeko
3. kavu i napitke koji sadrže kofein
4. čokoladu
5. gazirana pića
6. prženu i masnu hranu
7. agrume i kisele sokove
8. paprenu metvicu
9. rajčicu
10. prejedanje bilo kojom hranom
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.