Zdravlje

UŽAS: Kako prehrambena industrija od nas stvara prave ovisnike

Jeste li znali da, osim što je nezdrava, prehrana industrijski prerađenim proizvodima (tzv junk foodom), odnosno masna i rafiniranim šećerima bogata hrana izaziva ovisnost upravo poput droge? Takva hrana u vašem mozgu pokreće proizvodnju prirodnih opioida – ključnih sastojaka u procesu ovisnosti te mozak tako postaje ovisan o poticanju otpuštanja vlastitih opioida kao što bi bio slučaj i kod uzimanja kokaina ili morfija.

UŽAS: Kako prehrambena industrija od nas stvara prave ovisnike

Ova zarazna priroda šećera i prerađene hrane još jednom je potvrđena u istraživanju profesora psihologije i tima studenata na koledžu u Connecticutu, USA, gdje je istraživanje pokazalo da poznati Oreo keksi stvaraju ovisnost isto kao i kokain ili morfij.

Studija koja je dizajnirana kako bi se istražila potencijalna ovisnost o masnoj i zašećerenoj hrani, također je utvrdila da konzumiranje Oreo keksa aktivira više neurona u mozgu štakora (u centru za zadovoljstvo) nego u odnosu na izloženost drogama. Profesor Schroeder je izjavio: “Naše istraživanje podupire teoriju da visoko masne i zašećerene namirnice stimuliraju mozak na isti način na koji to rade droge. To može objasniti zašto neki ljudi ne mogu odoljeti ovim namirnicama, unatoč činjenici da znaju da su loše za njih.”

Ideja za istraživanje potječe od neuroznanstvenika Jamie Honohana, koji je želio doznati kako visoka konzumacija takve hrane u siromašnijim krugovima ljudi u USA pridonosi epidemiji pretilosti. Za razliku od zemalja trećeg svijeta, u SAD-u najsiromašniji imaju najvišu stopu pretilosti. Ova prividna kontradikcija jasno pokazuje da problem proizlazi iz same prehrane.

Nešto u najjeftinijoj i najdostupnijoj hrani stvara probavno rasulo i pustoš, a to je upravo ono što ovi znanstvenici žele otkriti. Kao što je izvijestilo Connecticut sveučilište: ”… Oreo keksi aktiviraju znatno više neurona od kokaina ili morfija. Ovo je u korelaciji i sa našim rezultatima o ponašanju i daje potporu hipotezi da takva hrana stvara ovisnost”,  rekao je Schroeder.

A to bi mogao biti problem za širu javnost, kaže Honohan. „Iako smo povezali i dokazali značajne zdravstvene opasnosti kod uzimanja droge poput kokaina i morfija, hrana bogata nezdravim masnoćama i rafiniranim šećerom može predstaviti čak i više opasnosti zbog svoje dostupnosti i pristupačne cijene.“

Ovdje ne govorimo o zdravim masnoćama već o onim štetnim poput hidrogeniziranih koje Oreo keksi i gotovo svaki drugi junk food artikl sadrži, gdje se koriste visoko obrađena biljna ulja bogata omega 6, odnosno „pogrešna“ vrsta masnoće. Naravno, moguće je napraviti zdrave alternative koristeći npr. kokosovo ulje.

Prerađena hrana je dizajnirana kako bi bila zarazna

Doista, znanstvena istraživanja o ovisničkoj komponenti određenih namirnica, u kombinaciji sa šokantnim priznanjima ” insider-a” prehrambene industrije,  razotkriva da Amerikanci nisu nužno osobe kojima nedostaje samokontrole kad je u pitanju njihova potrošnje hrane. Umjesto toga, prehrambene tvrtke su usavršile svoje „recepture“ koje stvaraju ovisnost. I oni to znaju.

Većina ljudi još slijepo vjeruje da će prehrambene tvrtke učiniti pravu stvar, da nikada ne bi proizvodili hranu koja bi mogla biti otrovna ili štetna. To, imali smo prilike vidjeti i čuti, nije slučaj.

Prehrambena industrija je svjesna svoje uloge u kreiranju pretilosti te nisu neznalice koje ne razumiju zašto se Amerikanci ne mogu zasititi junk food-a. Čak i inzistiraju da na američkom tržištu prodaju hranu sa sastojcima koji su zbog zdravstvenih razloga zabranjeni u drugim zemljama…

Većina prerađenih namirnica je zapravo stvorena da bi bila zarazna, bilo da govorimo o keksima ili o umacima – kroz „majstorsko“ korištenje sredstava koja izazivaju ovisnosti poput soli, masti, šećera te raznih aditiva, pojačivača okusa i umjetnih aroma.

U članku New York Timesa, istraživački novinar Michael Moss pisao je o izvanrednoj „znanosti“  između okusa i junk food ovisnosti te kako se multinacionalne prehrambene tvrtke bore za održavanje i profit usprkos sve većem broju dokaza kako su njihove namirnice dovele do nacionalne zdravstvene krize. U njemu Moss spominje sastanak održan 1999., između 11 izvršnih direktora najvećih američkih prehrambenih tvrtki, uključujući Kraft, Nabisco, General Mills, Procter & Gamble, Coca-Cola i Mars, gdje je tema bila njihova uloga u sve lošijem zdravlju Amerikanaca. Moss piše: “James Behnke, 55-godišnji izvršni direktor na Pillsburiju bio je angažiran u razgovoru s grupom stručnjaka za znanost o hrani koji su ukazali na sve strašniju sliku javnosti i njene nesposobnosti da se nosi s industrijskim pripravcima…od krhkih tjelesnih kontrola na prejedanje te na skrivenu snagu neke prerađene hrane koja čini da se ljudi osjećaju još gladnijima te iste hrane. Vrijeme je da se upozore direktori ovih kompanija kako su njihove tvrtke otišle predaleko u stvaranju i reklamiranju proizvoda koji stvaraju najveće zdravstvene probleme .”

Izvor:
www.mercola.com

  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: ilustracija
  • Objavljen: 02.11.2013 15:44

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.