Snižava kolesterolCrno vino sadrži flavonoide, koji se nalaze i u crvenom grejpu i kakaovcu, a koji djeluju kao snažan antioksidans smanjuju razinu LDL - loših kolesterola. Saponini - spojevi iz kožice grožđa, koji tijekom fermentacije zaostaju u vinu, zaslužni su za smanjenu apsorpciju kolesterola u krvi.
Štiti srce i krvne žile
"Kožica crvenog grožđa zaslužna je za snižavanje razine šećera u organizmu"
Antioksidansi u crnom vinu koji se zovu polifenoli, pomažu u zaštiti krvnih žila, a samim time i srca. Žile čine fleksibilnijima te sprječavaju nastajanje ugrušaka u krvi, odnosno djeluju poput Aspirina.
Kontrolira razinu šećera u krvi
Kožica crvenog grožđa zaslužna je za snižavanje razine šećera u organizmu. Ona je bogata resveratrolom koji pomaže kod reguliranja šećera u krvi, što je naročito važno za dijabetičare jer povećati osjetljivost tijela na inzulin.
Potiče pamćenje
Osim što snižava krvni tlak i regulira šećer resveratrol pomaže i kod pamćenja. Vino poboljšava cirkulaciju što uzrokuje i dobru prokrvljenost mozga.
Pomaže kod mršavljenja
Crno vino sadrži piceatanol - sastojak koji poboljšava probavu. Iznimno je dobro kao napitak za vrijeme jela jer svojom kiselinom doseže razinu kiseline želučanog soka i tako pridonosi boljoj probavi hrane. Sastojak piceatanol usporava rast masnih stanica u organizmu.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.