Uživajte uz deset najzdravijih namirnica na svijetu

Među namirnicama u vašoj kuhinji nalaze se i one super-zdrave namirnice, koje vašem organizmu osiguravaju sve potrebne sastojke

Uživajte uz deset najzdravijih namirnica na svijetu
Orasi su bogati omega 3 masnim kiselinama


REDAKCIJA, 21. veljače 2011. - Među namirnicama u vašoj kuhinji nalaze se i one super-zdrave namirnice, koje vašem organizmu osiguravaju sve potrebne sastojke. Portal Zadovoljna.hr donosi deset najzdravijih:

1. Gljive - Osim što je niskokalorična zamjena za crveno meso, regulira i razinu estrogena kod žena te štiti od raka dojke.

2. Ječam - Žitarica bogata vlaknima izvrsna je za borbu protiv povišenog kolesterola i regulaciju probave.

3. Orasi - Bogati su omega 3 masnim kiselinama, koje snižavaju loš i reguliraju dobar kolesterol.

4. Integralna tjestenina - Najzdraviji oblik tjestenine, koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge i pomaže probavi.

5. Maslac od kikirikija ili badema - Sadrži mononezasićene (oleinska) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce.

6. Kvinoja - Ova sjemenka biljke koja je srodna špinatu bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijem i željezom.

7. Obrano mlijeko - Sadrži 9 esencijalnih nutrijenata među kojima je kalcij, B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju te D vitamin koji je borac protiv raka.

8. Borovnica - Ovo super voće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidans i izuzetno koristan za jačanje krvnih žila. Ujedno je i izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalija, kalcija i željeza.

9. Bulgur - To je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica bogata željezom, fosforom, cinkom, manganom, selenom, magnezijem, kalijem i B vitaminom. Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka.

10. Leća - Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni kolesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznata kao energetski vrijedna namirnica zbog visoke koncentracije B vitamina i velikih količina ugljikohidrata. (PortalOko/Zadovoljna.hr)
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 21.02.2011 12:10
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.