Istraživanje

Voće i povrće s najviše otrova

Jabuke, breskve, špinat, salata, grah, jagode, grožđe, krastavci... nalaze se na nedavno objavljenom popisu voća i povrća s najviše pesticida. Istraživanje je provedeno na opranom/oguljenom voću i povrću. Pogledajte popis.

Voće i povrće s najviše otrova
Ovogodišnju je listu objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Istraživači su promatrali 45 popularnih vrsta voća i povrća, te ih rangirali na temelju nađene količine pesticida. Važno je napomenuti da se sva ispitivanja provode na voću i povrću koje je oprano i/ili oguljeno, što su tipične mjere opreza od strane američkih potrošača.

Ipak, čak i znanstvenici koji su proveli studiju o pesticidima ne preporučuju odustajanje od navedenih plodova, piše net.hr.

"Zdravstvene koristi od prehrane bogate voćem i povrćem nadmašuju rizike izloženosti pesticidima", napisali su uz preporuku da potrošači kupuju organski uzgojene plodove koji im stoje na raspolaganju.

Najzatrovaniji plodovi:

Jabuke

Najzatrovanije voće, čak 98 posto testiranih jabuka pozitivno je na pesticide.

Celer

Ni celer nije prošao puno bolje. Čak 96 posto testiranih uzoraka celera pozitivno je na pesticide.

Paprika

Jedna paprika babura sadrži 15 različita pesticida. Osim toga, testirani uzorci sadrže 88 različitih ostataka pesticida.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: i
  • Objavljen: 21.06.2012 09:54
  • Posljednja izmjena: 21.06.2012 09:52

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.