Snalažljivi znaju da namirnice koje imamo u hladnjaku ne moraju služiti samo za jelo. Komad smrznutoga mesa tako može poslužiti kao hladan oblog kada se udarimo, a majoneza za priručne stvari ima itekeko široku mogućnost. Donosimo nekoliko situacijama u kojima možete iskoristiti majonezu (a pritom ne mislim na dodatak jelima):
Omekšava zanokticeManikura je skupa, a želite da vaše ruke, prsti i nokti izgledaju lijepo: umočite prste u čašicu majoneze na pet ili deset minuta. Nakon toga operite ruke i namažite ih kremom.
Uklanja mrlje od bojeAko ste prilikom ličenja zidova ili bojanja ograde pokapali boju po pločicama, majoneza je rješenje. Prije nego što se boja posve osuši, nanesite na nju malo majoneze. Ulje iz nje će razgraditi ulje iz boje pa će već dva poteza krpe sve odnijeti sa sobom.
Uklanja mrlje od vodeAko su se na vašem drvenom namještaju posušile kapljice vode, na njih nanesite dvije žličice majoneze. Nakon nekoliko sati ulaštite površinu krpom.
Osvježenje sobnih biljakaOvim se trikom služe brojni cvjećari: operite listove cvijeća blagim sapunom i vodom, a zatim na salvetu nanesite malo majoneze i prebrišite listove. Vaše će cvijeće blistati.
Sastojak za pohanjeŽelite ispohati meso, a nemate jaja? Uvaljajte meso lagano u majonezu, a zatim u krušne mrvice i pržite na vrućem ulju. Okus mesa neće vas razočarati.
PodmazivanjeAko vam škripe vrata, na metalni prijelaz namažite malo majoneze.
Skidanje naljepnicaMožda nije najpraktičnije, ali “pali”: želite li se riješiti naljepnice na kakvoj bočici ili proizvodu, nanesite na nju malo majoneze, ostavite nekoliko minuta kako bi papir omekšao pa uklonite naljepnicu, piše
dnevno.hr