Gastronomija

ZA BADNJAK NAPRAVITE KLASIK: Recept za badnjak na bijelo i crveno

Dobra organizacija i strpljenje ključni su za pripremu blagdanske hrane, a pogotovo bakalara. Ovaj riblji klasik koji se jede na Badnjak u Hrvatskoj se najčešće sprema na bijelo u obliku namaza, te na crveno u vidu.

ZA BADNJAK NAPRAVITE KLASIK: Recept za badnjak na bijelo i crveno
Bakalar na bijelo

Sastojci:

1 sušeni bakalar od oko 400 grama
2-3 lovorova lista
5-6 češnja češnjaka
maslinovo ulje
sol i papar
malo svježeg peršina

Priprema:

1. Sušeni bakalar namočite u hladnoj vodi barem 24 sata prije kuhanja. Mijenjajte vodu redovito, svakih nekoliko sati da bi uklonili neugodan miris.

2. Stavite kuhati bakalar u posoljenu vodu s lovorovim listom na umjerenoj temperaturi oko 2 sata dok meso skroz ne omekša. Na vrhu lonca tijekom kuhanja pojavit će se bijela pjena, koju treba ukloniti drvenom kuhačom.

3. Ohladite kuhani bakalar, dobro ga očistite od kože i kostiju, pa ga 'istucite' dok ne dobijete smjesu nalik na paštetu.

4. Pomiješajte ribu s češnjakom koji ste u mužaru pretvorili u pastu, maslinovim uljem te soli i paprom. Na kraju dodajte malo nasjeckanog peršina.

5. Poslužite na tostiranom kruhu. Dobar tek!

Savjet plus:
Neki u tradicionalni bakalar na bijelo dodaju kuhani krumpir, čime se 'razrjeđuje' aromatični miris ribe, te povećava ukupna količina namaza. Uz ove količine ne morate staviti više od 3 do 4 srednje velika krumpira.

Sastojci za bakalar na crveno:

1 suhi bakalar od 400 do 500 grama
½ kg krumpira
4-5 češnja češnjaka
1 žlica koncentrata od rajčice
malo peršina
maslinovo ulje
2 dcl bijelog vina
sol i papar

Priprema:
1. Sušeni bakalar namočite u vodi barem 24 sata prije kuhanja. Stavite ga u hladnu vodu da se skuha. Očistite ga od kostiju i kože, a dio vode sačuvajte za kasnije.

2. Skuhajte do pola krumpire u kori. Ogulite ih i narežite na ploške od oko 1 centimetra.

3. U dublju posudu slažite red polu-kuhanih krumpira i očišćenog bakalara s komadićima očišćenog češnjaka dok ne potrošite sve sastojke. Smjesu prelijte vodom u kojoj se kuhao bakalar, bijelim vinom, maslinovim vinom i koncentratom rajčice.

4. Kuhajte sve dok krumpir ne omekša do kraja, pa poslužite sa svježe nasjeckanim peršinom. Dobar tek!
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: .
  • Objavljen: 22.12.2015 09:34
  • Posljednja izmjena: 22.12.2015 09:32
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.