Zdravlje

Zaboravite na mediteransku prehranu, ovo je dijeta uz koju kilogrami brže idu dolje

Danci koji su se borili s viškom kilograma, a "prebacili su se" na nordijsku prehranu izgubili su tri puta više kilograma od onih koji su ostali na tradicionalnijoj prehrani koja uključuje mesne okruglice, tjesteninu i pizzu.

Zaboravite na mediteransku prehranu, ovo je dijeta uz koju kilogrami brže idu dolje

Dugo se pričalo o mediteranskoj prehrani i blagodatima te prehrane, ali sada nam stižu poruke: Zaboravite na nju!

Novi je hit u svijetu nutricionizma nordijska prehrana koja se temelji na mnogo ribe, svježem voću i povrću i samoniklom bilju.

Osobe na nordijskoj prehrani lakše gube kilograme i snižavaju krvni tlak, piše Daily Mail. Danci koji su se borili s viškom kilograma, a prebacili su se na nordijsku prehranu izgubili su tri puta više kilograma od onih koji su ostali na tradicionalnijoj prehrani koja uključuje mesne okruglice, tjesteninu i pizzu.

No, temelj nordijske prehrane je da se jede isključivo sezonska hrana pa će obroci u proljeće uključivati pečeni bakalar s celerom, dok će se u ljeto na tanjuru naći štuke na žaru s kupusom.

Foto: Thinkstock

U istraživanju provedenom na Sveučilištu u Kopenhagenu sudjelovala je 181 osoba s viškom kilograma, a podijeljene su u dvije skupine.

Prva skupina od 68 pretilih osoba hranila se prosječnom danskom prehranom koja sadrži i mnogo uvozne hrane. Druga skupina od 113 osoba hranili su se prema novoj nordijskoj prehrani koja obuhvaća lokalne i sezonske namirnice. Istraživanje je trajalo šest mjeseci.

Rezultati su pokazali da je druga skupina, odnosno ona na nordijskoj prehrani, bila uspješnija u gubitku kilograma. Osobe koje su se hranile svježim i sezonskim namirnicama izgubile su u prosjeku oko 4,7 kg, a osobe na danskoj prehrani oko 1,5 kg.

Voditelj istraživanja dr. Meinart Larsen rekao je da su rezultati pokazali da  je nordijska prehrana vrlo bitna za zdravlje pojedinca jer čak i malo, ali dugoročno smanjenje krvnog tlaka smanjuje smrtnost od kardiovaskularnih oboljenja. 

Prednost ove vrste prehrane je i u tome što nije teritorijalno ograničena i svatko može jesti na ovakav način, rekao je Larsen na skupu European Society of Cardiology u Barceloni.

  • Autor: Daily Mail
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 03.09.2014 17:00
  • Posljednja izmjena: 03.09.2014 16:59
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.